GAYTANCIOĞLU’NDAN TRAKYA BİRLİK’E ‘BEBEK’ BENZETMESİ

Cumartesi günü gerçekleştirilen Trakya Birlik Olağan Genel Kurulu’na katılan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Trakya Birlik üreticinin yüz akıdır. Trakya Birlik bir bebektir. Her zaman korumamız gerekir.” dedi.

Cumartesi günü Mimar Sinan Spor Salonu’nda gerçekleştirilen Trakya Birlik Olağan Genel Kurulu’na katılan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu burada yaptığı konuşmada, her zaman eleştiri yapmadıklarını 2 yıl önceki fiyatlarda Trakya Birlik’e destek olduklarını söyledi. Gaytancıoğlu, “Bana fiyatları söylediler. Çok iyi dedim. Eleştiri yapmıyor musunuz, dediler. Bizim her zaman eleştiri yapacağımızı zannediyorlar. Eleştiri yaparız, doğruya doğru, yanlışa yanlış deriz. Bir eleştiri yapacağım. Salon biraz boş. Keşke çiftçiler daha fazla olabilseydi.” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİ GÜÇLÜ OLURSA ÜLKE GÜÇLÜ OLUR”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “1988-1993 yılları arasında Trakya Birlik Genel Müdürlüğü’nde 5 yıl çalıştım. O kadar çok şey öğrendim ki. Devlet desteğinin ne olduğunu, devletin desteğinin çekilmesinin ne olduğunu çalışırken gördüm. Devlet desteği varken fiyatlar yüksek açıklanıyordu. Sonra piyasa koşullarında çalışması dikta edildi. O zaman birçok birlik Trakya Birlik’ten iyi durumdaydı. Ama Trakya Birlik ayakta kaldı, onlar maalesef devlet desteği çekilince yarışamadılar. Ama şu da var; Yarıştırılmadılar. Birlikler daha da güçlendirilmeli, daha da büyütülmeli çünkü böyle bir topluluğu buluyorsunuz. Güçlü olmalı, çiftçi güçlü olmalı. Çiftçi güçlü olursa ülke güçlü olur. Üreten bir Türkiye hakça bölüşen bir ülke istiyorsanız üreticiyi desteklemek zorundasınız. Ancak uzun yıllardan beri üreticimiz maalesef destek almadı. Ciddi anlamda desteklenmedi. Kişisel başarılarla, yönetimin başarılarıyla buralara kadar gelindiğini çok iyi biliyorum. Örneğin; yağ verimindeki o 5-6 puanlık artış çok çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

“SALON BİRAZ BOŞ”

Gaytancıoğlu 2 yıl önce açıklanan fiyatlarda Trakya Birlik’e destek olduklarını hatırlatarak, “2 sene önce Adalet Kurultayı yaparken Trakya Birlik fiyat açıkladı. Bana fiyatları söylediler. Çok iyi dedim. Eleştiri yapmıyor musunuz, dediler. Bizim her zaman eleştiri yapacağımızı zannediyorlar. Eleştiri yaparız, doğruya doğru, yanlışa yanlış deriz. Bir eleştiri yapacağım. Salon biraz boş. Keşke çiftçiler daha fazla olabilseydi. Kuralları biraz görmesek. Bu birlik hepimizin. Örneğin, Pınarhisar Kooperatifi’ne gidin. Kim çalışıyor orada? Yine kendi çocuklarımız çalışıyor. Biz birliği, pastayı daha da büyütmek, küresel şirketlere karşı rekabet etmek istiyorsak ve devlet bize yeterince destek vermiyorsa 40 kuruş olan primi arttırmıyorlarsa biz daha güçlü olmak zorundayız. Güçlü olmanın da tek bir yolu var; Birlik olmak. Trakya Birlik’i daha da büyütmemiz lazım. 2 yıl önce fiyatın iyi olduğunu söyledim. Nasıl olur hiç eleştirmediniz, dediler. Neden eleştireyim, hatta dedim yağ oranına göre daha iyi çeşitler destekleniyor, bu daha da iyi. Çünkü Türkiye yılda 4-4,5 milyar dolar parayı komşularına veriyor. Bizde kalabilecek parayı başka ülkelere veriyoruz. Biz haftada 1,5 milyar dolar faiz ödüyoruz. Yani 3 günlük yağ ithalatımızın karşılığını biz faize ödüyoruz. Yazık günah değil mi? Bu para bizde kalsa, çiftçimizde kalsa, çiftçinin çocuğu daha fazla üretmeye kalksa, fabrikalarımız çalışsa, büyüse, ithalat yapmasak kötü mü olur? Trakya Birlik kesinlikle güzide bir kuruluşumuz ama maalesef küresel sermaye ve onun aktörleri tarafından bitirilmek isteniyor. Çünkü böyle bir kuruluş var. Çiftçi kurmuş. 1966 yılında 3 kooperatif bir araya gelmiş birlik oluşturmuşlar. Ortak sayılarını arttırmışlar, daha da büyümeleri ve desteklenmeleri gerekirken ‘Dur Bakalım’ denilmiş. Kendi şirketlerimiz varken sen çiftçi olarak nasıl büyüyebilirsin olmaz, demişler. Ama siz olmazı başarmışsınız. Ben sizi tebrik ediyorum.” dedi.

“TRAKYA BİRLİK İDARE ETTİ HÜKÜMET GEREĞİNİ YAPMADI”

Ekonomik kriz ortamında Trakya Birlik’in elinden geleni yaptığını vurgulayan Gaytancıoğlu, “Ben bu seneki fiyatlarda da eleştirmeden şunu söyledim. Trakya Birlik idare etti ama hükümet gereğini yapmadı, dedim. Faizlerin bir anda 35-40’ları bulduğu, doların 7-7,5 liraya çıktığı bir ortamda Trakya Birlik Yönetim Kurulu yüksek bir fiyat açıkladı. O fiyat daha da yükseğe çıkabilirdi ama çok popülist olurdu. Aşağı inmesi sizi rahatsız ederdi. Riske girdiler, iyi bir fiyat açıkladılar. Ama aynı desteği hükümetten görmedik. Yüzde 27 olan gümrük vergilerini 13’e çektiler ve 2 hafta önce de sıfıra çektiler. Siz yine buradan bize bir şey gelir diyorsunuz. Ama kusura bakmayın burada siyaset yapacağım. Size bir şey gelse de çok az gelir. Çünkü amacı çiftçiyi desteklemek değil. Sürekli sıfır gümrük vergileriyle olmaz. Et fiyatı artıyor, gümrükleri düşürelim sıfıra çekelim. Buğday artıyor aynı şekilde. Arkadaşlar bu devlet para kazanmasın mı? Gümrük vergilerinden para kazanmasın mı? Her zaman tüketiciyi koruyor muyuz? Peki et fiyatı 50 liradan 18 liraya düşüyor mu gümrük vergileri düşürüldüğünde. Hayır tam tersine. Bunun bir mantığı yok. Mantık nedir? Çiftçiyi desteklemek. Çiftçiyi desteklerseniz başarılı olursunuz.”şeklinde konuştu.

“GİRDİ FİYATLARI CİDDİ ANLAMDA ARTTI”

24 Haziran seçimlerinde ayçiçeği prim desteğini 1 lira yapacaklarının vaadini verdiklerini aktaran Gaytancıoğlu, “24 Haziran seçim vaadimizde de 80 kuruş değil 1 lira olarak açıkladık. Dedik ki, ayçiçeğinde üreticiye 1 lira destekleme fiyatı vermek zorundayız. Neden vermek zorundayız? Çünkü biz bunu ithal ediyoruz. Bırakalım üreticiler kazansın. Zaten Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi’nde destek var. Ama desteğin yarısını alan, borçlanan bir çiftçi kitlesi var. 16 yıl önce 1 milyar liraymış çiftçilerimizin borcu, şu anda tam 110 milyar liraya çıkmış. Buna rağmen Trakya Birlik hala ayaktaysa, çiftçimiz hala ayçiçeği üretip bu sene rekor bir üretim sağladıysa şimdi bu rekor üretimi inşallah korur ve yukarılara çıkarırız. Ama çok tehlikeli günler bekliyor. Neden? Çünkü girdi fiyatları ciddi anlamda arttı. Bütün Türkiye’yi dolaşıyorum. Buğdayda taban gübresi kullanılmadığından dolayı verimlerde aşağı yukarı yüzde 20-25 civarında azalma olacak. Türkiye bunu ithal edecek. Neden biz peki çiftçiyi daha fazla desteklemek için politikalar geliştirmiyoruz?” ifadelerini kullandı.

“TRAKYA BİRLİK BİR BEBEKTİR”

Gaytancıoğlu Trakya Birlik’e bebek benzetmesi yaparak, “Bu seçimlerin Trakya Birlik ve üretici açısından hayırlı olmasını diliyorum. Trakya Birlik’in daha da güçlenmesini, biz siyasilerin de her zaman onların yanında olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Biz her zaman Trakya Birlik’in yanındayız. Olmak da zorundayız. Çünkü Trakya Birlik’in olmadığı bir ortamda küresel sermaye gelir ve kimsenin gözünün yaşına bakmaz. Maalesef bütün o sıfır vergiler, sıfır uygulamalar, fabrika teslimatları hep birilerine yönelik yapılıyor. Ama Trakya Birlik taraflı değildir. Hiçbir zaman da olmamıştır. Trakya Birlik üreticinin yüz akıdır. Trakya Birlik bir bebektir. Her zaman korumamız gerekir.” dedi.

Kerem Filiz

banner8
Haberler