"EZİYET YÖNETMELİĞİNE HAYIR"

Edirne Sağlık Platformu’nun öncülüğünde düzenlenen basın açıklamasında, aile hekimleri ve sağlık çalışanları, “Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği”ne karşı taleplerini yineledi. Sağlık Bakanlığı’ndan yönetmeliğin geri çekilmesi istendi.

Edirne’de sağlık çalışanları, “Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği”ne karşı iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. “Eziyet Yönetmeliğine Hayır” sloganıyla yapılan eylemin son günü olan 7 Kasım’da, Edirne Tabip Odası lokalinde bir basın açıklaması düzenlendi. Edirne Sağlık Platformu’nun organizasyonuyla gerçekleşen toplantıda sağlık çalışanları, taleplerini kamuoyuna duyurdu.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Haydar Celal Karlıkaya, basın açıklamasının açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Değerli temsilcilerimiz ve meslektaşlarımız, aile hekimleri iş bırakma eylemini eziyet yönetmeliğine karşı başlattı. Bugün son günümüzde, halkımızın ve meslektaşlarımızın sesini duyurmak için buradayız.” Prof. Dr. Karlıkaya, konuşmasında ayrıca meslek örgütlerinin sağlık hakkını koruma ve hekimliği insanlık idealleri doğrultusunda savunma amacında olduklarını vurguladı.

Açıklamada, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Edirne Temsilcisi Filiz Birtane ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Edirne Temsilcisi Dr. Taylan Önal da söz aldı. Birtane ve Önal, ortak bir metni okuyarak “İyi çalışan bir sağlık sistemine ihtiyacımız var; performans ve ödeme yönetmeliğine değil!” ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak yönetmeliğin geri çekilmesini isteyen temsilciler, sağlık çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesi ve halk sağlığını koruyacak bir sistemin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Sağlık Çalışanlarının Taleplerini şöyle sıraladı:

Aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve tıbbi donanımının kamu tarafından sağlanması,Sağlık hizmetlerinin nitelikli sunulabilmesi için yeterli zaman ve imkân sağlanması,Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe ve teknisyen görevlendirilmesi,Hekimlere ve sağlık emekçilerine insanca yaşamaya yetecek düzeyde, emekliliğe yansıyacak tek kalemden maaş ödenmesi,Gelire katkısı yüzde 20’yi geçmeyen, niteliği ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmesi.

Bu taleplerin karşılanmasının, sağlık sistemindeki birçok sorunun çözümüne katkı sağlayacağına inandıklarını belirten sağlık örgütleri, hukuki mücadele ve eylemlerine devam edeceklerini vurguladı. Edirne Sağlık Platformu çatısı altında gerçekleştirilen bu eyleme, AHEF, AHESEN, ASEF, BDS, Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği, HekimSen, SES, TTB ve TÜMRAD-DER gibi birçok sağlık örgütü destek verdi.

Sağlık çalışanları, halk sağlığının korunması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için eylemlerini sürdüreceklerini belirterek, Sağlık Bakanlığı’ndan taleplerine karşılık bulmayı beklediklerini ifade ettiler.

Mert Hamarat

banner8
Haberler