ÇELTİK ÜRETİCİSİ SIKINTIDA

Bu yıl çeltikte yaşanan randıman düşüklüğü üreticiye büyük darbe vurdu. Bununla birlikte bin bir zorlukla üretimi yapılan çeltiğin fiyatı beklenen düzeyde gerçekleşmedi. Fiyat 24-30 TL aralığında oluştu.

Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde 40'ı karşılayan Edirne'de üretici verimin yüksek olmasına rağmen fiyatlarının randıman düşüklüğü nedeniyle beklenen oranda olmamasından dolayı sıkıntı yaşadığını belirtiyor. Çiftçiler, "verim bu yıl iyi. Ancak çeltikte yaşanan randıman düşüklüğü yüzünden fiyatlar dibe vurdu. 50-55 aralığında olan randımanlı ürünler 24 ile 30 TL arasında alıcı buluyor" dediler.

Çeltik hasadı hızla devam ederken, bir yandan da kurutma çalışmaları yapılıyor. Çeltik üreticilerinden Derya Başak, dönümden 800 kilogram verim alındığını, ancak randımanın düşük olduğunu belirterek, "Bu yıl çeltikte çok değişik havalar gitti. Kuraklık yaşandı, ot ilaçlamasında sıkıntılar meydana geldi. Bu nedenle 800 kilogram verim alsakta, bu sefer randıman düşüklüğü meydana geldi. 24-25 liraya çeltik satıyoruz. Girdi maliyetleri bugün için 22-24 lira arasında, bu şartlarda çeltikçi masrafını çıkaramaz! Biçerdöver, kurutma, icar, mazot, diğer girdiler her yıl artıyor. Çiftçi her geçen gün batıyor, dengeler sağlanmaz ise, çeltik ekimi ve üretimi de bundan sonra yapılamaz duruma gelecektir" diye konuştu.

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler