ADD TÜRK DİL BAYRAMI'NI COŞKUYLA KUTLADI

26 Eylül 1932'de Birinci Türk Dil Kurultayı'nda kabul edilen Türk Dil Bayramı, Türk dilinin zenginliğini ve güzelliğini kutlamak amacıyla her yıl aynı coşkuyla anılıyor. Bu anlamlı günde Atatürk ve dava arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz.

Türk Dil Bayramı, ilk kez 26 Eylül 1932'de Dolmabahçe Sarayı'nda toplanan Birinci Türk Dili Kurultayı'nın son gününde kabul edilmiştir. Türk dili üzerindeki yabancı etkilerden arındırılması ve milli dilin yüceltilmesi amacıyla yapılan çalışmaların meyvesi olarak doğan bu bayram, “Dil Devrimi”nin bir parçası olarak Türk milletinin kültürel bağımsızlığına vurgu yapmaktadır.
Dil Bayramı'nın temelleri, 1 Kasım 1928'de gerçekleşen Dil ve Alfabe Devrimi ile atılmış, 12 Temmuz 1932'de kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti tarafından hızla devam ettirilmiştir. Kurultayda, dilbilimciler, yazarlar, aydınlar ve halk temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan çalışma kolları, Türk dilini zenginleştirmek ve yabancı etkilerden arındırmak amacıyla yoğun bir çalışma yürütmüştür.
Türk Dil Kurumu'nun kurucuları arasında Samih Rifat, Ruşen Eşref Ünaydın, Celal Sahir Erozan ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu gibi önemli isimler yer almış; kurum, 1934'te adını "Türk Dili Araştırma Kurumu" olarak değiştirmiştir. Bugünkü adını ise 1936'da almıştır.
Türk milletinin diline sahip çıkmasının, milli duyguların gelişiminde büyük bir rol oynadığını belirten Mustafa Kemal Atatürk, “Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin inkışafında başlıca müessirdir” sözleriyle bu önemin altını çizmiştir. Atatürk, mirasının büyük bir kısmını Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na bırakarak bu alandaki çalışmaların sürekliliğini güvence altına almıştır.
Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, bu önemli günün 92. yılında, Türk dilinin zenginliğine ve güzelliğine olan inancımızı bir kez daha vurguluyor, Atatürk ve dava arkadaşlarını saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Türk Dil Bayramı'nın ulusumuza kutlu olmasını dileriz."
Haber Merkezi

banner8
Haberler