ADD, GAZİLERİN GÜNÜNÜ KUTLADI

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, 19 Eylül 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisince Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’ya “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” ünvanı verilmesinin 103. yıldönümünde tüm Gazilerin gününü kutladı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu adına ADD Edirne Şubesi Y.K.Başkanı Celil Özcan'ın yayınladığı mesajda şu sözler kaydedildi:

"13 Eylül 1921′de kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

19 Eylül 1921 tarihinde, Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisince Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’ya, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir. Bu nedenle gazilerimiz için anlamlı bir gün olan 19 Eylül, “Gaziler Günü” olarak kutlanmaktadır.

TBMM, Sakarya Meydan Savaşı öncesinde Mustafa Kemal Paşa'ya 5 Ağustos 1921'de ''Başkomutanlık'' verdi. Meclis'in kanunla bu önergeyi kabul etmesiyle ''Mareşal'' rütbesi ve ''Gazi'' unvanı verilen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Meclis'e şöyle teşekkür etti:

''Kazanılan bu başarı, Yüksek Heyetinizin iradesiyle kuvvet bulan ordumuzun iradesi sayesinde, düşman ordusunun iradesinin kırılması suretiyle belirmiştir. Bu sebeple ödüllendirişinizin gerçek muhatabı yine ordumuzdur.''

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Gazilik ünvanı verilişinin yıl dönümünde ülkemizin bağımsızlığı için verilen mücadelelerde gazilik mertebesine ulaşmış Gazilerimizin gününü kutluyor, bu vatan uğruna canını vermekten bir an olsun tereddüt etmeyen Gazilerimizi saygı ve minnet ile anıyoruz.

23 Nisan 1920′de TBMM’nin açılmasından sonra Anadolu’daki Bağımsızlık Mücadelesi hareketi daha organize bir şekilde örgütlenmeye başlamıştır. Düzenli ordu kurularak Batı Cephesi’nde İsmet Paşa komutasında Yunanlılara karşı I. İnönü ve II. İnönü Zaferleri de kazanılmıştır. Tarihe Türk milletinin yeniden diriliş ve Anadolu coğrafyasında var oluş savaşı olarak kazınan Sakarya Savaşı tam ismiyle Sakarya Meydan Muharebesi Mustafa Kemal Paşa’nın komutasında: “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz” emrinden sonra büyük bir zaferle neticelenmiştir. İşte bu sebeple Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı Sakarya Meydan Savaşı’nın kazanılmasından yani Sakarya Zaferinden sonra 19 Eylül 1921′de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilmiştir.

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, 19 Eylül 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisince Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’ya “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” ünvanı verilmesinin 103. yıldönümünde bütün Gazilerimizin Günü’nü kutluyoruz."

Haber Merkezi

banner8
Haberler