TUNCA'YA CAN SUYU

Edirne'de sulama alanlarına büyük katkı sağlayan, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle adeta can çekişir hale gelen Tunca Nehri'nde son yağışlardan sonra canlılık yaşandı. Nehrin debisinde gözle görülür bir yükselme ortaya çıktı.

Kurak geçen mevsimin ardından üzeri bitkilerle kaplanan ve neredeyse içinde canlı yaşamaz hale gelen Tunca Nehri, kuruma tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Yeterince su olmayan nehirde bu yıl özellikle çiftçiler sulama suyu sıkıntısı çekti. Nehirden yararlanan bir çok üretici, nehirde su seviyesinin düşmesinin ardından kontrollü olarak Meriç Nehri'nden Tunca'ya bırakılar sudan yararlanarak güç şartlarda sulama yapabildi.

Kurak bir dönemin ardından bir çok bölgede yeterince sulama olmadığı için özellikle ayçiçeğinde yüzde 50 dolayında ürün kaybı yaşandı. Tunca'nın hayat verdiği ekili alanlar su olmayında kuraklığa boyun eğdi. Tunca Nehri, kuraklık yüzünden kuruma noktasına gelirken, içerisinde kum tepeleri, bataklıklar, yosun yığınları ve çöpler oluştu.

YAĞMUR CAN VERDİ

Hafta sonunda il genelinde etkili olan sağanak yağışla birlikte derelerden akan su miktarında artış kaydedildi. Bununla birlikte Tunca Nehri'nde su seviyesi gözle görülür bir şekilde artış gösterdi.

Tunca'daki su miktarının artması olumlu karşılanırken,bazı bölümlerinde canlı yaşantı yine kendini gösterdi. Köprünün hemen yakınındaki alanda ördek ve yabani kuşlar kendini gösterirken, bir çok bölümde oluşan çöplerin olduğu gibi durduğu, bunların temizlenmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

 Vatandaşlar, Tunca Köprüsü'nün hemen yanındaki alanda su içerisinde yüzlerce cam ve plastik şişenin bulunduğunu, bunların temizlenmesini istediklerini belirterek, "su seviyesi biraz arttı ve sonunda burada canlı yaşantı ortaya çıktı. Balıklar ve kuşların su da besleniyor olması bizleri sevindirdi. Bu görüntüyü aylardır özlemiştik. Umarız su seviyesi biraz daha artar" dediler.

Bu arada, yağmurlarla birlikte Meriç Nehri'nden de Tunca'ya kontrollü olararak su verilmesine devam edileceği öğrenildi.

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler