TUNCA'NIN GÖZYAŞLARI

Edirne'nin en önemli tarımsal su kaynaklarının başında gelen Tunca Nehri, kuraklık nedeniyle adeta kurudu. Önemli bölümlerinde su akışının tamamen durduğu, nehrin üzerini yosunlar ve "su mercimekleri" olarak tanımlanan otlar kapadı.

Geçmiş yıllarda kentte sulama amaçlı da kullanılan nehrin su seviyesi aşırı sıcak ve kuraklığın etkisiyle kritik seviyelere ulaştı. Türkiye genelinde olduğu gibi Edirne'de de son yılların en büyük kuraklığı yaşanırken, bununla birlikte önemli su kaynağı Tunca, can çekişmeye başladı. Yıllardır çiftçinin önemli ölçüde su ihtiyacını karşılayan nehir, bugüne kadar görülmemiş kuraklığa boyun eğdi. Nehrin kurumaması amacıyla zaman zaman Meriç Nehri'nden yapılan su salımlarıda çare olmadı.

Su seviyesinin dibi gördüğü bazı bölümlerinde su akışının tamamen durması nedeniyle nehir yatağı ortaya çıktı. Bayezid Köprüsü'nün olduğu bölümde su akışının durduğu, Tunca Köprüsü çevresinde ise nehir yüzeyinin yosun ve su mercimekleri ile kaplandığı görüldü. DSİ'nin yaptığı son ölçümünde Tunca'nın debisi saniyede 2 metreküp olarak belirlenirken, bu durumla ilk kez karşılaşıldığı bildirildi.

BALIK KALMADI

Amatör olta balıkçılarının uğrak yerlerinden biri olan Tunca Nehri kuraklığa teslim olurken, canlıda kalmadı. Büyük bölümü kuruyan nehrin yatağı da adeta çöplüğe dönüşürken, nehrin kuraklık nedeniyle bu duruma gelmesi görenleride şaşırttı.

Nehrin kuruması karşısında şaşkına dönen çiftçiler, Edirne'nin can damarı Tunca Nehri'nin aşırı sıcaklar nedeniyle kuruduğunu ve bununla birlikte tarlalarınında sulanamadığı için ürünlerinin büyük ölçüde zarar gördüğünü söyledi.

Yaklaşık 2 ay kadar önce nehirde azda olsa su akışının olduğunu kaydeden çiftçiler, "Şu an tamamen su akışı durdu. Koca nehir kurudu. Bu durum gerçekten çok üzücü. Ancak yapacak bir şey yok. Umarız özlediğimiz yağmurlar yağar ve bizim için çok önemli olan nehrin yatağı yine sularla dolar" dediler.
Bu arada, Vali Yunus Sezer, kuraklıkla müdalede edilmesi imacıyla nehir yataklarında bir süre önce kuyular açtırdı. Kuyulardan çıkan sular ekili alanlara verilirken, çiftçiler DSİ Yetkililerinin kuraklıkla ilgili tedbir alması gerektiğini söyledi.

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler