KOMŞU GELMİYOR, ESNAF PERİŞAN

Son aylarda kent ekonomisini ayakta tutan Bulgar Turist Edirne’ye gelmez oldu. Esnaf kara kara ne yapacağını düşünürken, önümüzdeki aylar için endişeli bir bekleyişe girdiler. Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, gurbetçi sezonu sonrası Bulgaristan’dan gelen misafirlerin dönmemesi durumunda karanlık bir tünele girileceğini söyledi.

Bulgaristan’ın yeniden dezenfektan parası almaya başladığını hatırlatan EDESOB Başkanı Cingöz, “7 leva 130 lira gibi bir para yapıyor. Buraya geliyor, zaten burada da fiyatlar arttı. Bunlar hepsi maliyeti artıran şeyler. Buradan aldığı ürün uygun olmazsa, Bulgar turistler doğal olarak gelmek istemez. Bunun nedenini tam olarak gurbetçi akını bittiği zaman öğreneceğiz. Eğer yine gelmiyorlarsa buradaki fiyatlar bir avantaj teşkil etmediğinden gelmiyorlar. Ya da kapıdan giriş yapanların ne kadarının Edirne’ye girdiği, ne kadarının girmediği ile ilgili bir veri geldiği zaman öğreneceğiz. O zaman öğreneceğiz ki kapıdan giriş yapıyorlar ancak Edirne’yi bypass ediyorlar” dedi.

Cingöz, fiyatların aşırı derece yükseldiğini de dile getirerek, “Sadece Edirne’de değil Türkiye’nin her yerinde fiyatlar aşırı yükseldi. Yükselmesi de doğaldır. Bunun sebebi, enerjiye ve yakıta gelen zamlar; diğerlerini saymıyorum bile. Bunlar maliyeti yükselten etkenler” dedi.

Bulgaristan’da gele turistlerin önümüzdeki aylarda Edirne’ye gelmemeleri halinde esnafın zor günler geçireceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"EDİRNE'DE FİYATLAR YÜKSEK, ÖNÜMÜZ KARANLIK"

“Biz o zaman karanlık bir tünele gireceğiz. Özellikle Bulgaristan’dan gelen vatandaşların ilgisi ile birlikte dükkan kiraları inanılmaz boyutlara çıktı. Kiralar Türkiye’nin her yerinde yüksek ama Edirne’de diğer illere göre bence biraz daha yüksek. O zaman esnafta sıkıntıya girer. Çünkü esnaf neye göre programını yapmış, günlük şu kadar ciro yaparım diye düşünüyor. O meblağ gelmeyince ne olacak içeri girecek. Zararı nereye kadar taşıyabilirsin. İnşallah gurbetçi akınından dolayı Bulgaristan’dan gelenlerde azalma yaşanıyordur.

Bulgaristan’dan gelen misafirler de gelse ben esnafın bu kış çok büyük bir para kazanacağını düşünmüyorum. Şu konjonktür de Türkiye’de iş yapan insanlar artık vazgeçmiş durumda. Ben kendimden pay biçiyorum. Biz de iş yapıyoruz. 40 yıldır iş yapıyorum ancak bu yıl ki kadar zor bir sene ben hiç yaşamadım. Harcamalarımızı duruma göre kıstık ancak sıkıntı var. Benim öngörüm Ekim sonu her şey meydana çıkacak. Umutsuzluk tacirliği yapmak istemem ama önümüz karanlık. Hükümetin en büyük hedefi enflasyonu düşürmek. Enflasyonu düşürmek için elindeki enstrümanları kullanıyor şu an. Burada da en önemli konu da  vatandaş alışveriş yapmasın, talep azalsın, piyasa para daralsın ve enflasyon düşsün.”

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler