ÜN,"ÇİFTÇİYE KURAKLIK DESTEĞİ ŞART"

CHP Milletvekili Ediz Ün, Trakya'daki kuraklık nedeniyle ayçiçek üreticilerinin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Ün, yetkililerden bölgenin doğal afet kapsamına alınmasını ve çiftçilere kuraklık desteği sağlanmasını talep etti.

 CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, Edirne'nin tarım potansiyeline ve ayçiçeği üretimindeki önemli rolüne vurgu yaparak, Trakya'daki kuraklık nedeniyle yaşanan rekolte kaybını değerlendirdi. Ediz Ün, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Hepimizin bildiği gibi Edirnemiz bir tarım kenti. 4 milyon dekar tarım arazisi olan güzide bir şehrimiz. Özellikle çeltikte Türkiye birincisi olmamızın akabinde biz ayçiçek üretiminde de Türkiye birincisiyiz. Ancak son yıllarda gerçekleşen kuraklık sebebiyle ayçiçek üreticimiz gerçekten can çekişiyor".

Çiftçilerimizin buğday üretiminden de etkilendiğini belirten Ün, "Buğday gerekli fiyatlar oluşmadığı için üretim maliyetlerine çiftçilerimiz buğdayını satmak zorunda kaldı. Şimdi ayçiçek hasadı başladı. Ancak kuraklıktan dolayı biçilemeyecek yerler var" dedi.

Ün, yetkililerden Trakya'nın doğal afet kapsamına alınmasını talep etti:. Milletvekili Ün, "Nasıl ki sel, yangın bir doğal afet ise, kuraklık da bir doğal afettir. Doğal afet kapsamına Trakya'nın alınması elzemdir. Çiftçilerin sürdürülebilir tarım yapması adına çiftçilerin yanlarında olduğumuzu göstermemiz lazım. Trakya'daki kuraklıktan dolayı bu bölgeyi afet kapsamına alma zaruretimiz ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Ayçiçek üreticilerine minimum 5 TL kuraklık desteği verilmesi gerektiğini vurgulayan Ün, "Fiyat beklentisi yirmi liraların üzerine çıktı. Çünkü 15- 16 liralarda maliyeti var bu ürünün. Kuraklıktan dolayı 40 kilo, 50 kilo ayçiçek hasadı yapılacak. Hatta biçerdöveri tarlaya sokmayacak çiftçilerimiz de var. Dolayısıyla çiftçilerin yanında olmamız lazım," şeklinde konuştu.

İthalatla ilgili bir soruya da yanıt veren Ediz Ün, hasat döneminde ithalat kanallarının kapalı olması gerektiğini belirtti. Ün "İthalata yüzde yüz karşı değiliz, çünkü dışa bağımlıyız biz ayçiçeklerinde. Ama en azından hasat döneminde ithalata karşıyız. Doğru fiyatların oluşabilmesi için ithalat kanallarının kapalı olması gerekiyor. Vergilerin yüksek tutulması gerekiyor ki iç piyasa dengeleri oluşsun ve çiftçi üretim maliyetlerinin üzerinde ayçiçeğini satabilsin" şeklinde konuştu.

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler