Müze, geleneksel sanatları yaşatmak ve halkla buluşturmak amacıyla bu atölyeyi düzenledi. Atölye boyunca katılımcılara, Edirnekari sanatının inceliklerini öğrenme ve uygulama imkânı sunuldu. Sanatseverler, usta eğitmenler eşliğinde bu köklü sanatı deneyimleme şansı yakaladı.
Müzenin eğitmenlerinden Canan Gürcenan, kursların detaylarını ve amaçlarını paylaştı. Gürcenan, Edirnekari sanatıyla üniversite yıllarında tanıştığını ve bu alanda ustalaşmak için çeşitli eğitimler aldığını belirtti. 2006 yılında Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde çalışmaya başlayan Gürcenan, sekiz yıl boyunca Edirnekari kursları verdikten sonra 2015 yılında Edirne Belediyesi'ne geçiş yaparak çalışmalarını burada sürdürdü.
Gürcenan, kursların genellikle ev hanımlarına yönelik olduğunu ve kadınların bu sanat sayesinde kendilerini geliştirerek ailelerine ve çevrelerine katkıda bulunduğunu vurguladı. 2015 yılından bu yana yüzlerce kişiye Edirnekari kursu verdiklerini belirten Gürcenan, kursiyerler arasında bu sanatı hobi olarak devam ettirenlerin yanı sıra profesyonel olarak çalışanların da bulunduğunu söyledi. Kurslar, eski elektrik fabrikasının bulunduğu binada devam ederken, burada farklı sanat dallarında da eğitimler veriliyor.
Atölyenin sonunda katılımcılar, yaptıkları çalışmaları hatıra olarak saklama fırsatı bulurken aynı zamanda Edirne’nin sanatını yaşatmış oldular.
Bülent Sarıçiçek
KENT MÜZESİ'NDEN GELENEKSEL SANATLAR ATÖLYESİ
KENT MÜZESİ'NDEN GELENEKSEL SANATLAR ATÖLYESİ
EditörEdirne Kent Müzesi, Edirne Belediyesi’nin düzenlediği geleneksel Edirnekari sanatı için yetişkinlere özel bir atölye gerçekleştirdi. Katılımcılar, usta eğitmenler eşliğinde bu köklü sanatı öğrenme ve uygulama fırsatı buldu. Etkinliğe, şehir içinden ve misafir olarak gelen turistler de katıldı.