MERİÇ FISTIĞI SINIRLARI AŞIYOR

Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç'e bağlı Alibeyköy’deki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde üretilen Meriç Yer Fıstığı'nın, coğrafi işaret alarak markalaşma sürecinde önemli bir başarıya imza attığını ve Türkiye genelinde yaygınlaşmaya başladığını belirtti. Üretilen fıstık ezmesi ve diğer ürünler, hem yerel hem de ulusal pazarda büyük ilgi görüyor.

Vali Sezer, Alibeyköy’deki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tesislerini ziyaret ederek, burada üretim yapan kadınlardan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Sezer, coğrafi işarete sahip Meriç Yer Fıstığı'nın Edirne Yöresel çatısı altında markalaşma yolculuğunun her geçen gün daha da güçlendiğini ifade etti. Sezer, “Bazı arazilerimiz ekime çok uygun değil; kumlu arazilerde yıllardır devam eden yer fıstığı üretimi, ata tohumlarından elde edilen ürünlerle markalaştı” dedi.

Vali Sezer, kooperatifin fıstık ezmesi, fıstıklı kurabiye gibi ürünlerinin yanı sıra, paketleme ve kavurma tesislerinin de kurulduğunu belirtti. Bu yıl ilk kez sözleşmeli çiftçi modeli uygulamasına geçildiğini ve ekim alanlarının 400-500 dönümden bin 800 dönüme kadar çıktığını ifade etti.  Sezer, Meriç Yer Fıstığı ürünlerinin şu anda Edirne'deki tüm marketlerde bulunduğunu ve yakında Türkiye genelindeki marketlerde de yer alacağını söyledi.

"Amacımız, ayçiçeği ve çeltik gibi marka ürünlere alternatif bir ürün sunmak ve Edirne'nin yöresel ürünlerini tanıtmaya devam etmek," diyen Sezer, kooperatif üyeleri ve üretici kadınlarla birlikte başarıya ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Mert Hamarat

banner8
Haberler