SOKAK HAYVANLARI İÇİN “YASAYI GERİ ÇEK” EYLEMİ

Edirne Kent Konseyi, Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve çeşitli derneklerin düzenlediği yürüyüş ve oturma eylemine çok sayıda hayvan sever katılarak, TBMM'de kabul edilen sokak hayvanlarına yönelik düzenlemelere tepki gösterdi.

Edirne Kent Konseyi, Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve kentteki sokak hayvanlarıyla ilgili dernekler tarafından düzenlenen yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemine çok sayıda vatandaş destek verdi. Yürüyüş sırasında "Yasayı Geri Çek" sloganları atan vatandaşlar, Eski Cami önünden Saraçlar Caddesi’ne yürüdü ve ardından oturma eylemi başlattı.

TBMM komisyonunda kabul edilen sokak hayvanlarına yönelik düzenlemelere karşı yapılan eyleme, Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, CHP  İl Başkanı Av. Harika Taybıllı, TİP  İl Başkanı Caner Soydal,  Kent Konseyi Başkanı Özer Demir, eski CHP  Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ve birçok dernek, sendika  üyesi ile vatandaş katıldı.

Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Gözde Kirezci, basın açıklamasında TBMM'de halkın iradesinin yok sayılarak sokak hayvanlarının katlini oylayacak bir yasa tasarısının kabul edilmesini eleştirdi. Kirezci, “Ülkenin hemen her yerinde yaşam hakkı savunucuları eylemlerine devam ederken, siyasi partiler, barolar, meslek odaları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, sanatçılar ve veteriner hekimler bu katliam yasasına hayır demektedir" dedi.

“BU BİR DAYATMA REJİMİDİR"

Kirezci, sokak hayvanları koruma kanunu hakkında şöyle konuştu:

“2004 yılında kendi çıkardıkları yasanın sorumluluklarını alamayıp hem hayvan popülasyonunun artmasına hem de insanların mağduriyet yaşamasına sebep olanlar, şimdi de sorumluluklarını masum sokak hayvanlarına yükleyerek onları günah keçisi ilan etmektedirler. Bu yasa maddesi, masum sokak hayvanları için katliam anlamına gelmektedir."

Kirezci, “Çıkarmak istediğiniz yasa ile tüm sokak hayvanlarının barınaklara alınacağını ve sokaklarda hayvan bulunmayacağını söylüyorsunuz. 4 milyon sokak hayvanını 105 bin kapasiteli 322 barınakta nasıl barındıracaksınız? Bu uygulaması imkansız olan yasa maddesi, masum sokak hayvanları için katliam anlamına gelmektedir” dedi.

Kirezci, üretimin durdurulması ve her ilçe belediyesinde bir kısırlaştırma merkezi kurulması gerektiğini belirtti. “Yalnızca bu iki maddeyle dahi sokak hayvanı popülasyonu bir yıl içinde kontrol altına alınacaktır. Ancak bu katliam yasasını asla kabul etmiyoruz!” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından tüm katılımcılar, Saraçlar Caddesi’nde oturma eylemine başladı. Eylemin, TBMM’de yasa ile ilgili kararın açıklanmasına kadar devam edeceği belirtildi.

GENCAN AKIN "YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Hayvanseverlerin yaptığı yürüyüş ve oturma eylemine destek olan Belediye Başkanı Av.Filiz Gencan Akın, eyleme yalnızca hayvanseverlerin değil, yaşam hakkı savunucularının da katıldığını belirterek şöyle konuştu:

“Bugün burada sadece hayvanseverler olarak birlikte değiliz; yaşam hakkı savunucularıyla da birlikteyiz. Bütün kötülükler, bazı hayatların daha değersiz olduğu düşüncesiyle başlar. Oysaki biz, tüm canlıların yaşam hakkına saygı duyuyoruz. Edirne Belediyesi olarak, Edirne Belediye Başkanı olarak ben her zaman yaşam hakkının yanında olacağım. Her bir canlının yaşam hakkını savunmaya devam edeceğim. Burada yapılmak istenen şey çok belli. Belediyelerim ile halkımızı, hayvanseverlerimizi, yaşam hakkı savunucularını karşı karşıya getirmek. Ama unuttukları bir şey var. Biz hiçbir zaman karşı karşıya değil; her zaman el eleyiz. Her bir canlının yaşamına saygı duymaya, öldürmeye değil yaşatmaya devam edeceğiz. Tüm yaşam hakkı savunucularına sesleniyorum; hiç kimsenin bundan en küçük şüphesi olmasın. O yüzden mücadele etmeye devam edeceğiz. Hayvanseverlerimizle birlikte olmaya devam edeceğiz"

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler