"EĞİTİMDE ÇAĞDAŞLIK VE LAİKLİK TEHLİKEDE"

CHP'nin başlattığı 24 saatlik Eğitim Maratonuyla ilgili konuşan İlçe Başkanı Yücel Balkan, AKP iktidarının eğitim politikalarını sert bir şekilde eleştirdi ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne karşı bilimsel verilere dayanan itirazlarını dile getirdi.

CHP İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne yönelik eleştirilerini ve partinin eğitim konusundaki görüşlerini açıkladı. CHP tarafından düzenlenen ve 24 saat süren Eğitim Maratonu'nun amacı hakkında konuşan Balkanlı, AKP iktidarının eğitim politikalarını hedef aldı.

Balkanlı, eğitim sisteminin bugün ne çağdaş ne de laik olduğunu, öğrenciler, öğretmenler, veliler ve diğer eğitim bileşenlerinin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirtti. AKP'nin bilerek ve isteyerek eğitimi baltaladığını, liyakatsiz atamalarla eğitim sisteminin niteliğini düşürdüğünü söyledi. Ayrıca, eğitimin dinselleştirilip piyasalaştırıldığını, köy okullarının ve yatılı okulların kapatıldığını, çocukların uzak okullara gitmek zorunda bırakıldığını vurguladı.

Balkanlı, Türkiye'nin uluslararası eğitim değerlendirmelerinde gerilediğini, eğitim yatırımlarına ayrılan bütçenin sürekli düşürüldüğünü belirterek, ÇEDES projesi gibi pedagojik olmayan uygulamaları eleştirdi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin bilimsel ve etik olmayan temeller üzerine kurulduğunu, yeterli analiz ve pilot çalışmalar yapılmadan uygulamaya konmak istendiğini söyledi.

Balkanlı, AKP'nin eğitimde kindar ve dindar bir nesil yetiştirme amacı güttüğünü iddia ederek, CHP'nin bu modele karşı Danıştay'a iptal ve yürütmeyi durdurma davası açtığını duyurdu.  Balkanlı, öğretmenlerin yoksulluk sınırının altında maaş aldığını, mesleğin itibarsızlaştırıldığını ve öğretmenlerin haklarının hiçe sayıldığını ifade etti.

Son olarak, CHP'nin eğitim mücadelesinin devam edeceğini vurgulayan Balkanlı, Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünü hatırlatarak laik, bilimsel, nitelikli, demokratik, kapsayıcı ve kamusal eğitimin bir hak olduğunu belirtti.

Mert Hamarat

banner8
Haberler