Meriç üzerinde kurulan santral binasıyla ilgili bilgiler veren Vali Sezer, "bu santral binasının yapım süreci ve planlaması 3 yıl sürdü. Son 8 ayda da inşaat sürecini tamamladık. İnşaat sırasında kullanılan ahşaplardan dolayı daha önce meydana gelen kazalarda bazı yapılar yıkılmıştı. Bu süreçte DSİ, üniversiteler ve danışmanlık firmaları ile birlikte çalışarak projeyi yeniden ele aldık ve tamamladık. 1 ay öncede su tutulmaya başlandı. Almanya'dan gelen teknik ekip çalışmalarını tamamladı ve TEDAŞ ile birlikte yapılan işbirliği sonucu enerji verme sürecini başlattık" diye konuştu.
"SU TUTULMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"
Vali Yunus Sezer, son yılların en kurak dönemin yaşandığını, ayçiçek ve çeltik üreticisinin mağdur olmaması için sürekli çalışmalar yaptıklarını belirterek, nehirde su tutulmasının söz konusu olmadığını, enerji üretmek için sadece nehir üzerine bir set kurulduğunu ifade etti.
Nehirlersu su seviyesinin çok düşük olduğunu, çeltik ve ayçiçek üreticisinin suya çok ihtiyaç duyduğunu ifade eden Vali Sezer, " havaların sıcak gitmesi ve yeterince yağmur yağmaması nedeniyle bu yıl kuraklık erken başladı. Haziran ortasından itibaren ciddi bir şekilde hissediyoruz. Burası Türkiye’de en fazla çeltik ekilen alanlardan biri ve suya çok ihtiyaç var. Ayrıca ayçiçeği ekimi de yoğun olduğu için su ihtiyacı büyük.Şu anda nehirlerde su seviyesi en düşük seviyede. Tunca Nehri’nde saniyede üç metreküpe, Meriç Nehri’nde ise 40 metreküpe kadar düşüyor. Bu nedenle dönüşümlü bir sulama planına geçtik. Yukarıdaki suyu kesip aşağıdaki tarım arazilerine veriyoruz ve 3-4 gün sonra değiştiriyoruz" şeklinde konuştu.
DEŞARJ EDİLEN SULAR NEHİRE KARIŞACAK
Sulama konusuyla ilgili ilçelerde de daha önce bir takım çalışmalar yaptıklarını anlatan Vali Yunus Sezer, deşarj edilen suların tekrardan nehre karışmasıyla birlikte 81 dönüm alanın kullanılabilir hale geleceğini kaydederken şunları söyledi:
"İpsala’da ve Keşan’da çeşitli incelemeler yaptık. Hamzadere Sulama Birliği ve kooperatiflerle görüşerek, deşarj edilen suların tekrar nehre ve oradan tarım arazilerine yönlendirilmesi konusunda anlaşmaya vardık. Bu sayede yaklaşık 81 dönüm alan kullanılabilir hale gelecek.Çakmak Barajı’ndan da Ergene Nehri’ne su basılıyor. Suyun debisinin düşmesinden dolayı Yunanistan’a doğru yön değişikliği olmuştur. Ancak bu konuda olumlu sonuçlar almayı umuyoruz. Tarım ve Dışişleri Bakanlıklarımız ile Enerji Bakanlığımız bu süreci yakından takip ediyor.Son olarak, buradaki suyun tutulması ile aşağıdaki suyun azalması arasında bir ilişki yok. Nehirde ne kadar su varsa, hepsi aşağıya doğru akıyor. Burada su tutulması söz konusu değil. Bu bir baraj değil, enerji üretimi için suyun yönünü değiştiren bir set. Burada biriken su, en fazla iki buçuk milyon metreküp ve çok zor durumda kaldığımızda bu suyu da bırakacağız. Çiftçilerimizin mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz.Bu süreç zor bir süreç. Çiftçilerimizle, kooperatiflerimizle ve birliklerimizle birlikte çalışarak çeltik ve ayçiçeği üretiminde eksiklik olmaması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Amacımız, çiftçimizin zarar etmemesi ve mağdur olmadan bu sezonu tamamlamasıdır"
Bülent Sarıçiçek