EFSANE AĞA YAZOĞLU BİR İLKE İMZA ATTI

Edirne Kırkpınar'da 1991, 1992 ve 1993 yıllarında Kırkpınar ağalığı yapan ve Kırkpınar tarihinde heykeli dikilen ilk altın kemerli ağa olarak tanınan Alper Yazoğlu, geleneksel Türk güreşini ve Kırkpınar'ın önemini vurgulayan açıklamalarda bulundu. Yazoğlu, boş zamanlarında resimle ilgilendiğini ve geçtiğimiz yıl Kırkpınar temalı bir sergi açarak bir ilke imza attığını söyledi.

Alper Yazoğlu, Kırkpınar'a olan bağlılığını yıllar geçse de koruduğunu ve bu yıl 663. kez düzenlenen tarihi Kırkpınar Güreşleri'ni kutlamak üzere Edirne'de bulunduğunu belirtti. Aslen İstanbul'da yaşayan Yazoğlu, boş zamanlarında resimle ilgilendiğini ve geçtiğimiz yıl Kırkpınar temalı bir sergi açarak bir ilke imza attığını söyledi. Bu yıl ise Cumhuriyet'e emeği geçenleri onurlandıran "Geçmişten Geleceğe Sevgi, Saygı" temalı bir sergi düzenlediğini ifade etti.

Kırkpınar güreşlerinin dünyada geleneksel olarak düzenlenen en eski organizasyon olduğunu belirten Yazoğlu, usul güreşlerinin düzenlenmesi konusunda görüşlerini paylaştı. Yazoğlu, Kırkpınar'a katılmanın bir onur olduğunu ve eleme uygulamalarının geleneklere uygun olmadığını savundu.

Yazoğlu, Kırkpınar güreşlerinin Türk kültürüne özgü değerleri barındırdığını ve bu değerlerin korunması gerektiğini vurguladı. Geleneklerin giderek bozulduğunu belirten Yazoğlu, Kırkpınar Haftası'ndaki etkinliklerin azalmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Son olarak, emperyalist güçlerin baskılarıyla kültürlerin yok edilmeye çalışıldığını ve Türkiye'de de bu tür olumsuz gelişmelerin yaşandığını ifade eden Yazoğlu, kültür ve geleneklerin korunmasının önemine dikkat çekti.

Mert Hamarat

banner8
Haberler