YAZGAN "VATANDAŞIMIZ SUÇLU DEĞİL"

CHP heyeti, Mardin’in Mazıdağı ve Diyarbakır’ın Çınar ilçelerinde çıkan yangında hayatını kaybedenler için kurulan taziye evlerine ziyaretlerde bulundu. Heyet, yangın bölgelerinde incelemelerde bulunarak, yangına geç müdahale edilmesinden ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ile ilgili ciddi sorunlardan bahsetti.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Malatya milletvekilleri Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Ahmet Baran Yazgan ve CHP Diyarbakır İl Başkanı İsmail Akyıl’ın yer aldığı heyet, yangında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaretlerin ardından heyet, bir açıklama yaptı.

YAZGAN "VATANDAŞ SUÇLU DEĞİL"

CHP Heyeti ile birlikte bölgede incelemelerde bulunan Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, burada yaşayan vatandaşın suçlanamayacağını, vatandaşların bağrına taş basarak kaybettiği yakınının üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Yazgan, yangın ve burada hayatını kaybedenlerle ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Vatandaşımız suçlu değil. Burada doğmak, burada büyümek, burada yaşamak dışında bir suçu yok. Bu bir suçsa evet suçlular ama bu bir suç değil. Bizim cenazelerimiz var. Vatandaşımız şu anda bağrına taş basmış, cenazesinin taziyesini tutuyor. Ama aynı zamanda da unutulmamalı ki hâlâ hayat devam ediyor ve hâlâ bu zor hayatı elektriksiz ve suçlanarak yaşamaya devam ediyorlar. Biz onların yanındayız. Sayın grup başkanvekilim ve vekili dediği gibi grubumuzla önergemizi veriyoruz. Bu önergenin üzerine de devletimizin ve hükümetin bir an evvel gerekeni yapmasını istiyoruz".

"DEDAŞ’IN SORUMLU OLDUĞUNU DİNLEDİK"

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, yangın bölgesinde büyük bir felaketin yaşandığını belirterek, olayla ilgili muhtarları ve görgü tanıklarını dikkatle dinlediklerini söyledi.

Başarır, "Herkesten DEDAŞ’ın sorumlu olduğunu dinledik. Biz de burada görüyoruz ki 50 yıllık direklerle elektrik veriliyor. Cumhuriyet savcılarının nesnel ve objektif bir şekilde araştırma yapması gerekiyor" dedi.

GEÇ MÜDAHALE EDİLDİ

Yangına geç müdahale edilmesi sebebiyle birçok insanın yaşamını yitirdiğini ifade eden Başarır, "Müdahale geç yapıldığı için bu kadar insan yaşamını yitirdi ve zarar bu kadar büyük oldu. Bu konunun da araştırılması gerekiyor" diye konuştu.

Devletin mağdurların yanında olması gerektiğini vurgulayan Başarır, "Burada su, elektrik, internet yok. İnsanlarımız yaşamlarını zor yürütüyor. Zaten insanlarımız hayvanlarına bakmak, ekinlerini kurtarmak için yaşamlarını yitirdi. Bizler de belediyelerimizden destek isteyeceğiz. Bu olayın bütün gerçekliği çıkana kadar burada olacağız" ifadelerini kullandı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yangının elektrikten kaynaklandığını belirterek, "Burada özelleştirmenin sonucunu görüyoruz. Hiçbir yatırım yapılmamış. Elektrik telleri kaynak yapılarla elektrik veriliyor. Bu ciddi bir şekilde araştırılsın ve bir daha benzer şeyler olmasın. Suçlu köylü gösteriliyor ama suçlu bakım yapmayanlardır" dedi.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise, "Önlenebilir nedenlerle insanların hâlâ yaşamını yitirmesi benim açımdan kahredicidir. 2024 yılında hala bu direklerden hizmet alıyorsak, halen kâr amaçlı bu hizmete bakılıyorsa ve hâlâ buralara nefret söylemi yaratılarak yurttaşlarımızın acısıyla ortaklaşamıyorsak bu beni kahrediyor. 15 yurttaşımız yaşamını yitirdi. Bunun müsebbibi olanlardan hesap soracağız" dedi.

DEDAŞ’A ELEŞTİRİ

Tanrıkulu, DEDAŞ’ı sadece bu olaydan değil, diğer pratiklerinden dolayı da olağan şüpheli ilan ettiğini belirterek, "DEDAŞ ise kendi olağan suçunu inkâr ederek, yurttaşları hedef gösteriyor. Raporlar ortaya çıkacak. Anız yangını olmadığı genel kanı olarak görüldü. Ekin yerdeyken anız yakılamaz. Bu gerçekçi değil. Savcılık şeffaf, adil ve dürüst bir araştırmayı kamuoyuna açıklar. Dayanışma içinde olmamız lazım. İletim hatları konusunda DEDAŞ’ın yeterli yatırımı yapmadığını biliyoruz. Devletin bu işi özel şirkete bırakmadan bakım onarım işini kendisinin yapması lazım. Bu olayın kapatılmaması için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız" şeklinde konuştu.

Mert Hamarat

banner8
Haberler