SICAK HAVALARDA KALP SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Çetin Gül, sıcak havalarda kalp hastalarının dikkat etmesi gereken önemli noktaları açıkladı. Özellikle 50 yaş üstü, kilolu ve kalp damar hastalığı bulunan kişilerin risk altında olduğunu belirtti.

Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, Edirne'de hava sıcaklıklarının 35 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte yaz mevsiminin tam anlamıyla kendini gösterdiğini belirtti. Dr. Gül, özellikle 50 yaş üstü, kilolu ve kalp damar hastalığı bulunan kişilerin bu sıcaklıklara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

KALP HASTALARI İÇİN ARTAN RİSKLER

Sıcak havalarda vücut ısısındaki artışın kalp atışlarında hızlanmaya, kan basıncında düşmeye ve vücutta sıvı kaybına bağlı pıhtılaşma riskinin artmasına yol açabileceğini belirten Dr. Gül, kalp damarlarında plak olanlar, daralma, stent bulunanlar, bypass ameliyatı geçirmiş ve daha önce kalp krizi geçirmiş hastaların dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu olan hastaların da sıcak havalarda daha fazla risk altında olduğunu belirtti.

GÜNEŞ ÇARPMASI VE DİĞER TEHLİKELER

Dr. Gül, hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerine çıktığında güneş çarpması riskinin arttığını ve bunun ani tansiyon düşüklüğü, aşırı terleme, ciltte ve mukozalarda kuruma, bulantı, bilinç bulanıklığı, kan şekeri düşüklüğü ve komaya kadar varan durumlara yol açabileceğini belirtti. Özellikle 50 yaş üstü, kilolu ve kalp damar hastalığı olan kişilerin bu konuda daha fazla risk altında olduğunu vurguladı.

SICAK HAVALARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Kalp hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerinin sıcak havada değişebileceğinden dolayı hastaların ilaç tedavilerini doktorlarıyla yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini belirten Dr. Gül, güneşin en etkili olduğu 11:00-16:00 saatleri arasında açık havada bulunmaktan kaçınılmasını, yeterli miktarda su tüketilmesini, alkollü ve kafeinli içeceklerden kaçınılmasını önerdi. Yorucu fizik aktivitelerden kaçınılması gerektiğini, düzenli egzersize başlamadan önce mutlaka doktor tavsiyesi alınması gerektiğini belirtti. Dışarı çıkacak hastaların pamuklu ve açık renkli giysiler giymeleri, şapka ve güneş gözlüğü kullanmalarının faydalı olacağını söyledi. Ayrıca, egzersiz ve yürüyüş öncesi mutlaka sıvı tüketiminin önemini vurguladı.

BAYRAM TATİLİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bayram tatili döneminde tatile ve denize gidecek kişilerin de alkollü ve kafeinli içeceklerden kaçınmaları gerektiğini belirten Dr. Gül, kalp hastalarının tek başına dışarı çıktıklarında yanlarında cep telefonu bulundurmalarının, acil bir durumda en yakınlarını veya 112’yi arayabilmeleri açısından önemli olduğunu ifade etti.

KURBAN BAYRAMI’NDA KALP SAĞLIĞINA DİKKAT

Kurban Bayramı döneminde hem sıcak havaların etkisi hem de bayramda aşırı miktarda tüketilen kırmızı etin kalp hastaları için risk taşıdığını belirten Dr. Gül, ani ve aşırı miktarda kolesterolü yüksek, yağlı kırmızı et tüketiminin tansiyon, şeker ve kalp krizini tetikleyebileceğini söyledi. Bu dönemde etin az miktarda ve haşlama şeklinde tüketilmesinin daha yararlı olacağını belirtti.

Mert HAMARAT

banner8
Haberler