Kredi faizi oranlarıyla ilgili esnafın büyük bir sıkıntı içine girdiğini, hazine destekli olarak Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile kullanılan kredi faizlerinin artırılmasının yalnış bir karar olduğunu savunan Cingöz, "iş insanlarına destek veriliyor. Esnaf için bir avantaj sağlanmıyor" dedi.
"KREDİ FAİZLERİ ÇOK KAPANAN İŞYERLERİ ARTACAK"
Yükselen kredi faizleriyle birlikte büyük bir sıkıntı yaşandığını, faizlerin yüzde yüzden fazla artırıldığıını ifade eden Cingöz şöyle dedi:
“Bu kredi faiz oranlarının artışıyla ilgili esnafın büyük bir sıkıntısı var. Ciddi bir artış oldu. Esnafın durumu nedir şu anda? Nasıl olacak? Sizden ne bekliyorlar? Esnafın devletten faydalandığı tek yer Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifidir. Esnaf, hazine destekli kredileri buradan kullanır. Bunun dışında devlet büyük iş adamlarına teşvik veriyor, ama esnafın böyle bir avantajı yok. Tek kullandıkları şey, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinden aldıkları hazine destekli kredilerdir.Hepinizin malumu, Türkiye'de kredi faizleri gerçekten çok yükseldi. Yükseltilebilir miydi? Yükseltilebilirdi ama yanlış olan şu. Geçen yıl yüzde 8 ile, 9 ile kredi kullanmışsınız. Kredilerin faizini yüzde 100'den fazla artırdılar. Bundan sonra kullanılacak olan kredilerde faiz oranı belirtilmiş olsaydı, esnaf kendi hesabına göre kullanır veya kullanmazdı. Ama yanlış olan, geçmişte kullanılmış olan kredilere yüksek faizin yansıtılması. Esnaf, düşük faizli kredilerle borçlarını döndürmekte zorlanıyordu. Şimdi faiz oranları yüzde yüze yakın veya bazılarında geçti, bu durumda borç ödemeleri daha da zor olacak. Umut var mı? Bence bu uygulamadan geriye dönüş yok. Küçük esnafı bu faiz oranları batırır mı? Zor döndüren esnaf var, batanlar olacak. Bu sadece faiz artışından değil, Türk esnafının işi gerçekten çok zor. Bu gidişle kapanacak yer sayısı artacak. 2023'te kapanan iş yerleriyle, 2024'te kapanacak iş yerlerini karşılaştırdığımızda, çok daha fazla kapanış olacak".
"GİDER ÇOK GELİR YOK"
Küçük esnafın giderlerinin olağanüstü arttığını, eskiden çok rahat alınan şeylerin bugünlerde alınamadığını, 2024 yılında kapanacak işyeri sayısının beklenenin üzerinde olacağını kaydeden Kemal Cingöz, şöyle devam etti:
" Kira, enerji masrafları yükseldi. Gelirlerde bir artış yok. Vatandaş, her şeyin pahalı olduğunu görüyor. Esnafın yaptığı bir şey yok. Faizleri artırdılar. Esnaf bunu yansıtamaz. İş adamları krediyi faizle kullanıyor. Bunu nereye yansıtacak? Ürüne yansıttığında, yük en alt tabakadaki tüketiciye biniyor. Bu iyi olmadı, ama geri dönülmez diye düşünüyorum.Kamu tasarruf tedbirleri oluşturuluyor. Mecliste görüşülüyor. Belediyeler ve valilikler tasarruf edecek. Bu küçük esnafa nasıl yansır? Eskiden rahat alabildikleri şeyleri alamaz olurlar mı? Nasıl etkiler esnafımızı? Tasarruf tedbirleri nerede uygulanırsa uygulansın işletmeleri mutlak suretle etkiler. Tasarruf, harcama az yapılması demektir. Hizmet veriyorsunuz veya üretiyorsunuz, tasarruf tedbirlerine tam olarak uyulursa, vatandaş zaten zorunlu tasarruf yapıyor. Alım gücü olmadığı müddetçe, kamu alımı kesilince esnaf daha da zorlanacak. Tasarruf tedbirlerine tam olarak uyulsa sağlanacak rakam yüz milyar. Ama kamu özel sektör işbirliğinde garantili şehir hastaneleri, otobanlar, köprülere verilen paraların yanında bu, çerez parası. Tasarruf yukarıdan aşağı olmalı, aşağıdakiler zaten zorunlu olarak tasarruf yapıyor. İstediğinizi alabiliyor musunuz? Zorunlu olarak tasarruf yapıyorsunuz. Önemli olan, zorunlu olmadan tasarruf yapmak"
Bülent Sarıçiçek