KANSER HAFTASI ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nda etkinlikler devam ederken, erken teşhise dikkat çekmek için Saraçlar Caddesi'nde stant açılarak vatandaşlara bilgi verildi.

Vatandaşlara kanser tanıtı ve erken teşhisle ilgili broşürler dağıtan KETEM sorumlusu Dr. Meltem Sözer Yavuz, herkesi tarama yapmak için beklediklerini söyledi.

3 farkla kanser için tarama yaptıklarını anlatan ve bununda devlet tarafından ücretsiz yapıldığını belirten Dr. Meltem Sözer Yavuz şu bilgileri verdi:

 “Bunlardan birincisi meme kanseri, ikincisi rahim ağzı kanseri ve üçüncüsü ise kolon kanseridir. Bunların yaş sınırlamaları var. Meme kanseri ile ilgili 40-69 yaş arası tüm kadınlara 2 yılda 1 mamografi çekerek tarama yapıyoruz. Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş arası bütün kadınlara 5 yıl aralıklarla Smear yapılarak HPV testi yapıyoruz. HPV DNA’sına bakarak tarama yapıyoruz. Kolon kanseri için de 50-70 yaş arası kadın, erkek her 2 cinse de GGK, gaitada gizli kan testi denilen çok basit bir şekilde tarama yapıp, bunların erken teşhisini sağlayıp, hayata tutunmasını sağlıyoruz. Bunun için tüm sağlıklı bireylerin KETEM’e gelmesini istiyoruz. Çünkü erken teşhiste kişinin hastalığı olup hiçbir belirtisi olmadan kişiler kanser olabiliyor. Bunun farkında olmuyor. Fakat erken teşhiste yapılan tetkiklerde bu ortaya çıkıyor. Teşhisi konulduğu zaman sağ kalımı yüzde 100 olabiliyor. O yüzden erken teşhis çok önemlidir. Bütün sağlıklı olan kadınları ve erkekleri, yaş grubunda olan herkesi tarama yaptırmak için KETEM’e bekliyoruz”

Gözde Kabasakal

banner8
Haberler