navigation
26 MART BALKAN ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

26 MART BALKAN ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından “26 Mart Balkan Şehitlerini Anma” adlı panel gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurten Çetin, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökhan Ilgaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından panel açılış konuşmaları ile başladı.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurten Çetin, Balkan savaşlarının askeri, siyasi, sosyal ve ekonomik etkileri bakımından yakın tarihimizdeki dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, 1912 yılında ittifak oluşturan Balkan devletlerine karşı Osmanlı Devleti’nin savaşı kaybettiğini ifade etti. Çetin “Savaş sonrası Rumeli’deki topraklarımızın yaklaşık %83’ü kaybedilmiştir. Yarım milyona yakın Türk ve Müslüman baskı ve zulümler sonucunda yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalmışlar ve göçmen durumuna düşmüşlerdir. Bununla beraber Balkanlarda yaşayan Müslümanların ve Türklerin feryatlarına Türk ve İslam dünyası sessiz kalmamıştır. Anadolu’da ve dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan Türkler ve Müslümanlar arasından savaşa gönüllü olarak katılımlar olmuş, maddi ve manevi bakımdan da destek olunmuştur.” dedi. Çetin, çocuk, yaşlı, kadın, erkek demeden herkesin Balkanlarda yaşanan bu durum karşısında seferber olduğunu belirtti. Balkan Savaşları’nın ülkemizde yurt cephesi fikrinin oluşumuna zemin hazırladığını ve bu durumun milli mücadelenin provası olduğunu ifade eden Çetin, Edirne’nin Bulgarlar tarafından işgali konusuna değindiği konuşmasının sonunda panele katkı sunan panelistlere teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balkan Savaşlarında 26 Mart tarihinin önemine değinerek, “Bugün, aziz milletimizin gerçekten çok acı günlerini içeren bu sayfa bir kez daha siyasi, askeri, tarihi anlarıyla değerlendirilecek. Vatan bildiğimiz, vatan gördüğümüz Balkan topraklarında Türk ve Müslüman varlığı neredeyse yok edilmek istenmiş. Böyle büyük bir acıdan bahsediyoruz…” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran nüfusun yaklaşık %25’inin Balkan göçü ile Türkiye’ye yerleşen Türk ve Müslümanlar olduğunu belirten Tabakoğlu, şimdi geçmişten ders alıp büyük bir yürüyüş için kendimizi iyi hazırlamamız gereken bir zamanda olduğumuzu söyledi. “Geçmişimizi iyice idrak edebilmemiz açısından da burada yapılacak değerlendirmelerin önemli olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuşan Tabakoğlu, “Bu önemli panelin düzenlemesinde başta Prof. Dr. Nurten Çetin hocam olmak üzere bu konuları anlatacak olan değerli hocalarıma teşekkür ederim” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Mehmet Kaan Çalen’in moderatörlüğünde düzenlenen panelin ilk oturumunda; Doç. Dr. Süheyla Yenidünya Gürgen “Kiliseler Kanunu’nun Balkan Savaşları’na Etkisi”, Doç. Dr. Bülent Yıldırım “Balkan Savaşları’nda Keşan, İpsala ve Çevresinin İşgali ve Geri Alınışı”, Doç. Dr. Aziz Tekdemir “Balkan Savaşları’nda Osmanlı Ordusunun Lojistiği ve Karşılaşılan Problemler” ve Prof. Dr. Nurten Çetin “Cumhuriyet Arşivi Belgeleri Işığında Balkan Harbi Yıldönümlerinin Bulgaristan’daki Yansımaları” adlı konuşmalarını gerçekleştirdiler.

İlk oturumunun ardından “Balkan Savaşları Sergisi” film gösterimi gerçekleştirildi ve “Balkan Savaşları Sergisi”nin açılışı yapıldı.

Ardından Prof. Dr. Nurten Çetin moderatörlüğünde düzenlenen panelin ikinci oturumunda; Doç. Dr. Mehmet Kaan Çalen “II. Meşrutiyet Dönemi Ders Kitaplarında Balkan Savaşları ve Rumeli’de Kaybedilen Topraklar”, Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın “Balkan Savaşı İşgal Dönemi Edirne’deki Kutsal Mekanların Yağmalanması”, Dr. Arş. Gör. Hakan Şallı “Balkan Savaşları’na Dair Yeni Bir Kaynak Grubu: Edirne Kuşatması Sırasında Yayınlanan Gazeteler” ve Dr. Arş. Gör. Emre Elmas “Bir Sınır Tarih: Hipertimezi ve Amnezi Arasında Balkan Savaşları” başlıklı konuşmalarını yaptılar.

Doç. Dr. Süheyla Yenidünya Gürgen moderatörlüğünde düzenlenen panelin üçüncü oturumu ise; Kutalmış Bayraktar “Balkan Savaşları’ndan Günümüze Dünyanın En Eski Muharip Balon Hangarı”, Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Güner “Edirne Cephanelik Binası”, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay “I. Balkan Harbi ve Değerler Dizimizin Dönüşümü” ve Öğr. Gör. Dr. Tarık Sarıoğlu da “Edirne’nin Düşüşünün Fransız Basınındaki Yansımaları konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Haber Merkezi

banner8
Haberler