EDİRNE'DE 95 ADET KOÇ ÜRETİCİYE TESLİM EDİLDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırmak' projesi kapsamında Edirne'de 95 merinos cinsi koç, daha önce kurayla belirlenen üreticilere teslim edildi

    Merinos sayısını ve kalitesini artırmak amacı ile 2015 yılında Edirne'de uygulamaya başlanan Karacabey Merinos Halk Elinde Islah Projesi kapsamında, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki devlet üretme çiftliklerinde yetiştirilen merinos ırkı damızlık koçlar, Edirne Ticaret Borsası canlı hayvan satış tesisine getirilerek önceden kurası çekilmiş üreticilere teslim edildi.
Merinos ırkı koçları verimliği artırmak için Devlet üretim çiftliklerinden seçerek getirdiklerini  söyleyen Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı; “Bugün burada 10 gün önce kuralarını  çektiğimiz İlimiz için Merinos koç projesini gerçekleştiriyoruz. Bu koçlar 3 aylık emek sonucunda bize geldi. Bu koçlar Bursa Karacabey'de saf ırk olarak Devletin üretme çiftliğinde 3 ay önce seçimleri yapılarak,kan numuneleri  alınarak Bakanlık kontrolün de hiçbir hastalığı olmadığına dahil raporları elimize alarak ve ayrıca karantina süresini de geçirerek sağlıklı bir şekilde ilimize getirdik.Burada ki amacımız, ilimizde malum % 30 civarında merinos koyunlarımız vardır. Bu sürülerde ki koyun ırklarını  ıslah  etmek amacı ile,et ve süt verimini kaliteli bir biçimde üreterek,tüketicilerin hizmetine sunmaktır.
BAKANLIK BİN 100 LİRASINI, ÜRETİCİ İSE 405 LİRASINI ÖDEDİ
Bizim bakanlığımız ve il müdürlüğümüz olarak önem verdiğimiz bir projedir. Bakanlığımız bin 100 Betebet lira destek vermektedir, üretici de 405 lira civarında  çiftçi katkısı ile koçları getirdik. 
Çiftçilerimizden yoğun bir talep var ,bunu bu yıl ilk defa uyguluyoruz önümüzde ki  yıllarda ikiye üçe katlayarak bölgemizde küçük başla uğraşan bütün çiftçilerimize en iyi en kaliteli  koçları temin ederek ,bunları üreticilerimizin hizmetine sunmaktır.  Trakya bölgesinde koç bulmakta sıkıntı çektiğimiz için güvenli garantili olarak devletin kendi çiftliklerinde bunları  seçerek  üreticimize getirdik.95 adet koç getirdik,Edirne'nin Lalapaşa ,Süloğlu gibi  hayvanın yoğun olan bölgelerinde ki talepleri gerçekleştirmeye çalıştık. Diğer ilçelerimizde kura ile belirledik. Tabi ki  bunda ki şart 100 baş koyunu  olacak ayrıca ırkı Merinos olacak herkes müracaat edemiyor. Bunu ilk defe yapıyoruz talep yoğun üreticilerimiz biz gendi imkanlarımızla alırız şeklinde talepleri var. Bizde koyun Keçi  Birliği Başkanı  ile çalışmaları yapacağız devlet katkısı olmadan da kendi imkanlarımızla bu koçları getirip  üreticilerimize sunmayı hedefliyoruz”dedi.
    KURBANLIKLAR İSTANBUL'A DA EDİRNE'YE DE YETİYOR
    Kurban bayramın yaklaşması ile ilgili Kurbanlıklarla ilgili ise Orhan Sarı şunları kaydetti; “ Kurbanlıkta Edirne'de sıkıntı yok. Biz büyük başta İstanbul'a gönderiyoruz. 10 tane büyük baş hayvanımız var ,24 bin tanede küçük başımız var. Kurbanlıklarımız Edirne'ye yettiği gibi İstanbul'un Avrupa yakasına da gönderiyoruz. İstanbul'dan satılmayıp geri dönmeleri engellemeye çalışıyoruz,bakanlık olarak. Bölgemize her hangi bir hastalık sıçrattığımız zaman olmaz ,zaten şaptan ari bir bölge çok dikkat etmeliyiz,sıkı takiplerimizi de yapıyoruz”dedi.

banner8
Haberler