Bugünkü piyasa koşullarında esnafların kendilerini koruma çabası içerisine girdiğini, dolayısıyla fiyat geçişlerinin çok sık ve yüksek olmasından kaynaklı sıkıntılarla mücadele etmek zorunda bırakıldıklarını belirten Yaşagör, "Bu durum karşısında biz esnaf olarak kendi öz sermayemizi koruma peşine düşmüş durumdayız. Rakamsal olarak cirolarımızda artış var ama fiyat geçişleri de çok fazla olduğundan dolayı bir anlam ifade etmiyor" dedi.
İŞ ÇEVİRME GÜÇLEŞİYOR
İşlerin her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal aldığını, gelir gider farkının arttığını belirten Süleyman Yaşagör şöyle dedi:
"Maalesef işlerimizi çevirmek güçleşiyor. Bu anlamda da baktığımız zaman giderlerimiz ile gelirlerimiz arasında farkın giderlerimiz yönünde arttığını görüyoruz. Dolayısıyla bizi sıkıntıya sokan kiraydı. Daha önce sadece kira vardı şimdi bakıyoruz ki enerji giderlerimiz çok daha fazla yükselmiş. Kazancımızın, karımızın büyük bir bölümü enerji giderlerinin yüksek olmasından dolayı eriyor".
Yaşagör, sıkıntıların ne zamana kadar devam edeceği yönünde bir tahminlerinin de olmadığını, insanların alım gücünün yükseltilmesi halinde esnafın ticaretinin bir nebze de olsa artabileceğini ifade etti.
"KREDİ KARTI KISITLAMASI ZORA SOKAR"
Kredi kartlarındaki limit kısıtlamasının olması halinde bakkal esnafını daha çok zora sokacağına işaret eden Oda Başkanı Süleyman Yaşagör, şöyle devam etti:
"Açık hesap isteme ya da veresiye defterine gitme olayında geri dönüşler olmuyor. Bu da ay sonunda bakkalları zor duruma sokuyor. Bu konuda mümkün olduğu kadar vermemeye çalışmamıza rağmen yine de verdiğimiz oluyor, bizim beklentimiz bu açık hesapların geriye dönmesi. Ancak vatandaşın öncelikleri resmi borcunu ödemek. Özellikle bankaya borcunu öderken bakkalları olan borçlarını es geçiyorlar. Buda bakkalların sermayesinin küçülmesine neden oluyor. Kredi kartına kısıtlama getirilirse veresiye çoğalacak, geri dönüşler azalacaktır"
Bülent Sarıçiçek