YEMCİLERE BİRİ "DUR" DESİN

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üreticisinin en büyük girdi kalemi olan yem fiyatlarının sürekli artığını dile getirerek, "Yemcilere de birileri bir dur desin. Yemciler zam yapmasın, sütün girdi maliyetleri de artmasın. Son 2 buçuk aydan beri yeme gelen zam en az yüzde 30. Yani yemin çuvalına 120 lira- 130 lira zam geldi. Bugün piyasada 550 liradan aşağı yem yok ve bu da yemin peşin fiyatı. Eskiden peşin fiyatına 1-2 ay vade yapılıyordu. Onlar artık hayal" dedi.

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üreticisinin en büyük girdi kalemi olan yem fiyatlarının sürekli artığını bildirerek, "Yemcilere birileri bir dur desin" dedi.

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, gazetecilere yaptığı açıklamada geçtiğimiz 2-2,5 ay içerisinde yem fiyatlarına mütemadiyen, döviz kurundan ve borsadaki buğday ve arpa fiyatlarından bağımsız zamların yapıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz günlerde Ulusal Süt Konseyi, süt için bir fiyat açıkladı. Bu ayın 21’inden itibaren yeni fiyatlar üzerinden üreticilerimiz süt paralarını alacaklar. Bu fiyatlar açıklanırken birçok hesaplamalar yapıyorlar. Bu yemciler fiyat belirlerken Ulusal Süt Konseyi neden toplanmıyor. Yemcilere de birileri bir dur desin. Yemciler zam yapmasın, sütün girdi maliyetleri de artmasın. Son 2 buçuk aydan beri yeme gelen zam en az yüzde 30. Yani yemin çuvalına 120 lira- 130 lira zam geldi. Bugün piyasada 550 liradan aşağı yem yok ve bu da yemin peşin fiyatı. Eskiden peşin fiyatına 1-2 ay vade yapılıyordu. Onlar artık hayal. Bir ay geciktirdiğinde 50-60 lira fark alıyorlar.

BİRİLERİ NEDEN ZAM YAPTINIZ DESİN

Bunu ben Süt Üreticileri Birlik Başkanı olarak rica ediyorum. Süt fiyatları fiyatı belirlemek için ne zaman Ulusal Süt Konseyi toplanacak, ne zaman gıda komitesi toplanacak, yem fiyatları da o zaman gözden geçirilsin. Ya da yem fiyatlarına zam geldiğinde bizim fiyatlarımız da revize edilsin. Onlara da birileri desin ki siz neden bu yeme zam yapıyorsunuz. Ne arttı ki yeme zam yapıyorsunuz. Hiçbir bahane göstermeden zam yapıyorlar. Bizim et fiyatları, süt fiyatları, peynir fiyatları gündeme gelir ama yem fiyatları ulusal basında gündeme gelmiyor her nedense. Maliyet fiyatları gündeme gelmeden, market rafındaki bir peynirin artışı gündemde tutuluyor. Bir kere de ulusal basın yem fiyatlarını gündeme getirsin. Lütfen ulusal ölçekte yeme gelen zamları gündeme getirsinler ki üretici neden sütüne zam istiyor daha güzel anlaşılacak. Biz durduk yere süte zam istemiyoruz.

GİRDİLERİMİZE SESSİZ SEDASIZ ZAM YAPILIYOR

Bizim girdilerimizde herkes sessiz sedasız zammını yapıyor, bunları hiç kimse görmüyor, duymuyor ama biz ne zaman ki Ulusal Süt Konseyinden değerlendirme istediğimizde Türkiye’de kıyamet kopuyor. Günlerce tartışılıyor sonra bize yüzde 7-17 gibi bir zam veriliyor ama yemci öbür taraftan zammını yapıyor, fiyatlar alıp başını gidiyor. Birileri de bu yemcilere bir dur desin."

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler