ANTİBİYOTİK YETERSİZ KALDI

Bilinçsiz bir şekilde tüketilen antibiyotikler, nedeniyle bakterilerin direnç kazandığı ortaya çıktı. Türkiye'de reçetesiz antibiyotik satışının önü kesilse de geçmiş yıllardaki hatalar, antibiyotiğin etkisini azaltmakta. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, " Maalesef bazı antibiyotik grupları piyasada yok, zor bulunuyor, çok kısıtlı geliyor. Üretim, bunu karşılamaya yetmiyor" dedi.

Bilinçsiz bir şekilde tüketilen antibiyotikler, nedeniyle bakterilerin direnç kazandığı ortaya çıktı.

Eczacı Şükrü Ciravoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, antibiyotik temininde ülkemizde olduğu kadar dünyada da sıkıntı olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Konunun iki yönü var; Birincisi antibiyotiklere karşı, yıllar içinde gereğinden fazla kullanılması nedeniyle, bakterilere karşı direnç oluşturuldu. Dolayısıyla piyasadaki mevcut antibiyotiklerin birçoğu, mevcut bakterileri öldürmekte yetersiz kalıyor ve doktorlar etkili antibiyotik bulmakta zorlanıyorlar.

“İkinci yönü de diğer taraftan her ne kadar reçeteye bağlandıysa da bilinçsiz tüketim, en azından yok denecek kadar az seviyeye düştü. Reçetesiz antibiyotik verilmiyor, ancak burada da sorun şu; üretim yetmiyor. Bir taraftan hastalıklar artıyor, diğer taraftan ülkemizde ve dünyada nüfus artıyor. Bu ihtiyacı karşılayacak kadar antibiyotik ve etkili antibiyotik üretilemiyor. Yeni antibiyotik ve yeni zincirlerin bulunması da kolay bir şey değil. Çünkü bir antibiyotik, uzun çalışmaların sonucunda geliştirilip piyasaya verilebiliyor, 10-20 yıl gibi sürelerde oluşabilen bir durum bu. Dolayısıyla bir tıkanma söz konusu.

Şu anda uygulanan yöntem doğru. Reçetesiz verilmiyor, ancak gerekli olan durumda antibiyotik kullanılması gerekiyor. Ancak doktorlarımızın buna dikkat etmesi gerekiyor. Ama maalesef bazı antibiyotik grupları piyasada yok, zor bulunuyor, çok kısıtlı geliyor. Üretim, bunu karşılamaya yetmiyor.

Kış aylarında da soğuk algınlıkları, solunum yolu enfeksiyonları gibi bakteriyel kökenli hastalıkların artması nedeniyle antibiyotiklere ihtiyaç arttı. Dolayısıyla tüketim de arttı. Üretim yetişmiyor."

Gözde Kabasakal

banner8
Haberler