TRAKYA, "BRUSELLA'DAN ARİ BÖLGE" OLACAK

Edirne İl Genel Meclisi Ocak ayı 3’üncü toplantısını gerçekleştirdi. İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Suiçmez, Brusella'nın çok tehlikeli bir hastalık olduğunu hatırlatarak, "Trakya aşılamalı şap hastalığından “Ari Bölge Belgesi” aldıysa Avrupa Birliği’nden, kısa süre içerisinde Brusella ile ilgili de alacaktır. Bunun için mücadele ediliyor" dedi.

Edirne İl Genel Meclisi Ocak ayı 3’üncü toplantısını gerçekleştirdi.

İl Genel Meclisinde 4 gündem maddesi görüşüldü. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun meclise sunduğu Edirne'de hayvan hastalıklarını önlemek amacı ile hangi aşılamaların yapıldığına yönelik rapora göre, Edirne insanlara bulaşma özelliğine sahip Burusella aşısının 32 bin 144 adet büyükbaş hayvana, 156 bin 6 adet de küçükbaş hayvana yapıldığı bildirildi.

Konu hakkında bilgi veren İl Genel Meclisi üyesi aynı zamanda Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, şunları söyledi:

"Brusella ile ilgili bu hastalık çok tehlikeli bir hastalık. Trakya’da yaşayan arkadaşlar rahat olabilirler çünkü uzun zamandan beri bir sıkıntı yaşamıyoruz. 4 ve 8 aylık dişi hayvanlara uygulanan bir aşı eğer bu aralıkta değilse ve bu hastalık tespit edilirse; hayvan yasa gereği kesilir ve hayvanın bedeli devlet tarafından sahibine ödenir. Trakya aşılamalı şap hastalığından “Ari Bölge Belgesi” aldıysa Avrupa Birliği’nden, kısa süre içerisinde Brusella ile ilgili de alacaktır. Bunun için mücadele ediliyor. Büyükbaş hayvanlarda neredeyse bitti."

Suiçmez, ayrıca küçük işletmelerin devamlılığı konusunda sorunlar yaşandığının da altını çizerek, "Marketten aldığımız sütlerin üretiminin hala yüzde 65’ini aile şirketleri yapıyor. Tarım bakanlığı çok farklı teşvikler yapmasına rağmen burada hedef konulması gerekiyor. Devasa çiftlikler de bundan faydalanıyor. Biz bu konuda görüşlerimizi belirtiyoruz. Özel aile işletmelerinle ilgili mevcut yapılarını muhafaza etmesi gerekiyor. Şunu gençlerimize anlatmalıyız, ben süt üreticileri başkanı olarak belirtiyorum. Süt fiyatları yakın zamanda güncellenecek. Hükümetin ve hepimizin sorunu bu. Sütün litresini 20 lira da yapsak yine durmayacağını söyleyenler var. İnşallah bu durum tersine döner" dedi.

DEPREME HAZIRMIYIZ

İl Genel Meclisi Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu Başkanı İsmail Alış, olası deprem ve doğal afetlerde kullanılmak üzere hazırlanmış 11 barınma alanı bulunduğunu bildirdi. Deprem ve doğal afetlerin insanların evlerini ve yaşam alanlarını tahrip edebildiğini ifade eden Alış, bu durumlar için hızlı ve güvenli çözümler sunan konteynerlerin hayati öneme sahip olduğunu vurgularken şu sözleri söyledi:

"Edirne'de, AFAD İl Müdürlüğü tarafından organize edilen barınma alanları bulunuyor. Yaşanabilecek doğal afetlerde merkezde 6, İpsala, Uzunköprü, Meriç ve Enez ilçelerimizde birer olmak üzere toplam 11 barınma alanı belirlenmiştir. Edirne merkezde barınma amacıyla 2 bin konteyner planlanmaktadır."

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler