"BU İŞ GÖNÜLDEN YAPILIR"

Trakya Üniversitesi (TÜ) Radyo ve Televizyon Programcılığı, Radyo ve Televizyon Teknolojisi  öğrencileri, Edirneli basın mensuplarını derslerine davet ederek yerel basının güncel sorunları ve gazetecilikte etik konularında bilgiler aldılar. Basın mensupları burada gazeteciliğin gönül işi olduğunu ve gönülden yapılan bir meslek olduğunu vurguladılar. Gençlere gazeteciliği gönülden yapmaları çağrısında bulundular.

Trakya Üniversitesi(TÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’na bağlı Radyo ve Televizyon Programcılığı, Radyo ve Televizyon Teknolojisi öğrencileri, Edirne’nin çalışan basın mensupları ile buluşarak “Yerel Basının Güncel Sorunları ve Medyada Etik” konusu hakkında bir söyleşi düzenledi.

Söyleşiye, Edirne'de gazetecilik görevini sürdüren Yavuz Göktaş, Olgay Güler, Işık Burcu Koç ve Damla Göç davet edildi. Öğrencilerle yapılan söyleşide gazeteciliğin bugün yaşadığı sorunlara değinilirken, basında etik konularında da bilgiler verildi.

Söyleşide gazeteciğin sorunlarına değinen Yavuz Göktaş, mesleğin en büyük sorunlarından birinin ekonomik sıkıntılar olduğunu, yaşanılan birçok sıkıntının bu ekonomik sorunların dolayısı ile gerçekleştiğini dile getirdi. 

Her şeye rağmen, gazeteciliğin gurur verici ve bir o kadarda saygın bir meslek olduğunun altını çizen Göktaş, "Bu mesleği severek yapmanızı öneririm. Sevmediğiniz bir mesleği yapmayın. Hele gazeteciği sevmiyorsanız, halkın doğru bilgi alması konusunda özverili bir mücadele vermeye kendinizi hazır hissetmiyorsanız, bu iş olmaz" dedi.

Olgay Güler de kendi kariyeri üzerinden örnek vererek, “Benim, Kapıkule Sınır Kapısı’nda 3 gün boyunca bir haber için beklediğim zaman oldu. Genel ekonomik sıkıntılardan dolayı  bunun bir karşılığı yok biliyorum; ama ben yine de bekledim. Neden çünkü bu işi çok seviyorum. Sevdiğim için orada bekliyorum. BU işi sevmezseniz, soğukta, yağmurda, kötü hava koşullarında veya kötü şartlarda çalışmak sizi yıpratır" dedi.

YEREL BASIN ULUSAL BASINI BESLER

Uzun yıllardır Edirne’de televizyonculuk ve gazetecilik yapmış olan Yavuz Göktaş, geçmiş dönemlerden örnekler vererek, “Geçmiş yıllarda yerel basın bir haberi yapar daha sonra bu yaygın basına geçerdi. Ancak şu an haber ajanslarının her yerde olması ile birlikte düşük maliyetlere ajans haberlerine ulaşılması yerel basını kolaycılığa itti. Bu da yerel basında insan gücünün istenmeyen şekilde etkilenmesine neden oldu.

Aynı zamanda hızlı olma telaşı da haber çeşitliliğini etkiledi. Hızlı olmak uğruna detay, araştırma ve haberin yaşamlara etkisi azaldı. Bunların hepsi basının tüm kademelerinde hissedilir oldu." şeklinde konuştu.

Damla Göç, de yerel basın mensuplarının ulusal basına kıyasla daha basit bir iş yapıyormuş algısının yanlış olduğunu dile getirerek, “Arkadaşlar tek bir basın kartı var onun rengi de Turkuaz, ben yerel basın olarak da aynı kartı taşıyorum; ulusal basındaki herhangi bir gazeteci arkadaşta.” İfadeleri ile yerel basının değerini vurguladı.

Bir haberi yayımlama konusunda nelere dikkat edildiği yönünde gelen soruya Işık Burcu Koç, “Ben televizyon olarak yayınlayacağım haberlerde herkese her konuya eşit yaklaşımda bulunmaya çalışıyorum. Tabi ki her kurumun genel bir yayın politikası var ancak benim yaklaşımım eşit olabilmek.” sözleri ile cevap verdi.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler