KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ PANELİ

Trakya Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKÇAM) tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” paneli gerçekleştirildi.

TÜKÇAM Müdürü ve Panel Moderatörü Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt açılış konuşmasında; “Kadına yönelik şiddet, ‘ister kamusal ister özel hayatta olsun kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar veya acı veren veya vermesi muhtemel olan, bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak haklarından mahrum bırakma da dahil olmak üzere, cinsiyete dayalı her türlü şiddet eylemi’dir. 25 Kasım tarihi, 1960'da Dominik Cumhuriyeti'nde Hükümete karşı ezilenlerin verdiği büyük mücadelede sembol haline gelen Mirabal Kardeşlerin polisler tarafından dövülerek öldürüldüğü gündür. 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile 25 Kasım günü “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak resmen ilan edilmiştir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, uluslararası alanda sürdürülebilir kalkınmanın ön şartıdır. Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde her 3 kadından 1'inin şiddete maruz kaldığını bildirmektedir. OECD 2019 yılı verilerine göre, Türkiye’de kadına şiddet oranı %38’dir. Türkiye’de neredeyse 10 kadından 4’ü hayatında erkek şiddetine maruz kalmaktadır. Türkiye’de yapılan bir araştırmada; yoksulluğun fiziksel şiddet riskini artırdığı, fiziksel şiddetin tüm bölgelerde baskın olduğu, birlikte olunan kişilerin kötü alışkanlıklarının olmasının kadınları şiddete karşı daha savunmasız hale getirdiği bildirilmektedir. Araştırma sonuçlarına göre ülke çapında bölgesel etkiler ve şiddet türleri dikkate alınarak politika geliştirilmesinin daha etkili olacağı önerilmektedir. Kitle iletişim araçları, toplumsal aktörlerin davranış kalıplarında değişikliklere neden olmaktadır. Algı-davranışları istenilen yönde değiştirmek için bu araçlar kullanılmaktadır. Kamu spotu ve dizilerde yaratılan toplumsal kadın algısı ve davranışlarının, toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde olmasının faydalı olacağı aşikardır. Geleneksel erkeklik (ataerkillik), erkeklerin ve etraflarındakilerin refahı için kilit bir faktör olarak algılanmaktadır. Anneliğe biçtiği rol ile ataerkillik; çocukların kişiliklerinin ve gelecekteki toplumsal ilişkilerinin, özel ve kamusal alanlarının inşasının sorumluluğunu annelere yüklemektedir. Bir meta-analizde; geleneksel erkeklerin şiddete yönelik tutumlarının ve kadınlara karşı şiddet içeren davranışlarla pozitif yönde ilişkili olduğu, geleneksel erkeklik ideolojisinin bir tür şiddet (cinsel taciz, tecavüz, fiziksel ve psikolojik şiddet) tarafından yönetildiği, en güçlü ilişkinin ise kadın üzerindeki statü/güç isteği arttıkça, kadına yönelik şiddettin arttığı yönünde olduğu bildirilmektedir.” dedi.

Ülke olarak kalıcı bir değişime ulaşmak için; ulusal mevzuatın çıkarılması ve uygulanması, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik eden politikaların geliştirilmesi ve uygulanması, kaynakları önleme ve müdahaleye tahsis etme, kadın hakları örgütlerine yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Kahyaoğlu Süt, “Kadınların toplumdaki yeri ve saygınlığı, medeniyetin göstergesidir” sözünün ardından, “Eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam için toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı içerisinde insan haklarına saygılı olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Edirne İl Jandarma Komutanlığından Jandarma Astsubay Üst Çavus Canset DİKE, KADES uygulamasını tanıtarak, öğrencilere uygulamayı indirmelerini tavsiye etti. İlk Panelist Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ŞÖNİM Kuruluş Müdürü Nihan ERTAN “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Sosyal Hizmet Uygulamaları (ŞÖNİM)”, ikinci Panelist Adalet Bakanlığı Edirne Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Birimi Yetkili Uzmanı Ayşe ULUCAK “Kadına Yönelik Şiddette Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri”, üçüncü Panelist Edirne Barosu Avukatı Özge HAZIR “Kadına Şiddetle Mücadelenin Hukuki Boyutları” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Panel sonunda katılımcılar, Balkan Kongre Merkezi fuayesinde bulunan Edirne İl Jandarma Komutanlığı KADES eğitim standı ile Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SODAM) kursiyerleri tarafından hazırlanan ürün stantlarına davet edildi.

Haber Merkezi

banner8
Haberler