OCAK'DA 'ZAM' YAĞMURUNA HAZIR OLUN!

2024'e sayılı günler kala, kentteki neredeyse tüm esnaf grupları bağlı bulundukları odalara başvurarak 'zam' talebinde bulundu. Ocak ayının ilk günlerinden itibaren neredeyse iğneden ipliğe her şeye zam yapılması gündemde. Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, gelen taleplerde esnafın ortalama yüzde 50 oranında zam talebi olduğunu hatırlatarak, "Zam için vatandaşlar hazırlıklı olsun. Her şeye zam yapılırken esnaf zam yapmayacak mı?" dedi.

2023 yılının son günlerinde esnaf grupları odalarına başvurarak zam taleplerinde bulunmaya başladı.

Yeni yıl öncesi çalışan heyecanla asgari ücretin ne olacağını beklerken, küçük esnaf da asgari ücrete yapılacak zam oranını bekliyor. Asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte iğneden ipliğe bir çok üründe zam yapılması bekleniyor.

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, şu anda esnafların zam taleplerinin kendilerine ulaştığını dile getirerek, talepleri 2 aydır beklettiğini ve yeni yılla beraber taleplerin görüşüleceğini duyurdu.

Cingöz, gazetemize yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

"2 aydır ben zam taleplerini bekletiyorum. Gelen taleplerde yüzde 35 olanda var yüzde 50 olanda var. Ama biz şu anlık biz fiyatları yüksek gördüğümüz için onaylamadık ve erteledik. Ertelememizin sebebi sadece yüksek oluşu değil; biz bunları aşağı da çekebilirdik.

ASGARİ ÜCRETİ BEKLİYORUZ

Yıl başı yaklaşıyor, bu süreçte asgari ücret de belli olacak. Benim tahminim 16-17 bin lira arası olacağı. Bunu biz bilemeyiz ama bu asgari ücret tespit komisyonunun işi. Zamlar bizde bakacağız, esnafın istediği rakamları vereceğiz. Taleplerinde haklılık payları var. Bunun sebebi et hariç tüm ürünlerde ciddi manada fiyat artışı var. Ciğere baktığımızda en son fiyat verdiğimizde sakatat ciğerin kilosu 140 liraydı, bugün 300 lira. Yüzde yüzü  geçen bir zam var. Yıl başında asgari ücrete zam geliyor bunlarda değerlendirip piyasa şartları neleri taşır neleri taşımaz göreceğiz. Sadece esnafın istediğini verecek halimiz yok. Esnafı serbest bırakırsak, kardan kim kaçar.

BU YÜKÜ BİZİM ÜZERİMİZDEN ALSINLAR

Yıllardır söylüyorum bu yükü bizim üzerimizden alsınlar. Fiyatları biz vermeyelim. Serbest piyasa olsun dileyen dilediği fiyata satsın. Bakalım kaça satacaklar o zaman. Ciğerciler satar. Çünkü yerli halktan çok fazla ciğer tüketen kalmadı; gelecek yeni zamlarla da yerli vatandaşın ciğer yiyeceğini düşünmüyorum. Zaten tarifenin üzerinde satan yarler var. Tarifenin altında satan yer yok ama turizm belgeli olanlar herhalde tarifenin yüzde 50 üzerinde satıyorlar.

ESNAF ZAMDAN YANA DEĞİL

Esnaf illa zam yapmaktan yana değil. Her zam müşteri kaybıdır. Türkiye’de yaşayan her vatandaşın geliri aynı oranda artıyorsa sıkıntı yok. Vatandaş şu an 11 bin 400 liraya 5 çay içebiliyorsa o zamdan sonra da 5 çay alabiliyorsa alım gücü eş değerde gidiyor demektir. Ama asgari ücrete gelecek olan zam ile bugün bir çay içebiliyorken yarın bir çay  içemez durumu geleceksek bu sıkıntı olduğunu gösterir. Bana göre vatandaşın en iyi olduğu zaman asgari ücretin 2 bin 300 lira olduğu zamandı. O zaman şu an ki 11 bin 400 liradan daha fazla alım gücüne sahipti asgari ücretli. Asgari ücrete zam yapmak; maaşları arttırmak  ama  bu sadece meseleyi çözmüyor. Maaşlar artsın ama fiyatlar stabil kalsın ki vatandaş refaha ulaşsın. Önemli olan sadece esnaf değil. Esnafın müşterisi kim vatandaş. Önemli olan vatandaş.

EKMEK FİYATLARI DA DEĞİŞEBİLİR

2024 yılında ekmek fiyatları da değişebilir. Şu an konjonktür uygun değil. Asgari ücreti bir görelim ayrıca fiyatlarda da ileri gitme var. Biz zam verdiğimizde unun çuvalı 450 liraydı, şu an 600 lira. Buğfay fiyatları o zaman 7 bin liraydı, şu an 9 bin lirayı geçti. Zam için vatandaşlar hazırlıklı olsun. Her şeye zam yapılırken esnaf zam yapmayacak mı? Bizim sayemizde şu an zam yapılmıyor. Şimdi zam versek yıl başından sonra bir daha isteyecekler."

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler