'SU SORUNU' MECLİSİ GERDİ

Edirne Belediye Meclisi Aralık Ayı toplantısında Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentte yaşanan su sorunu hakkında bilgiler verdi. AK Parti Belediye Meclis üyeleri ile Başkan Gürkan arasında gergin dakikalar yaşandı. CHP Belediye Meclis üyesi Şükrü Atamgüç, "Siz Edirne halkı adına konuşamazsınız. Edirne halkı bize oy verdi, üç kişisiniz" deyine ortam bir anda gerildi. Yaşanan gerginliğin ardından Başkan Recep Gürkan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı ve aynı zamanda AK Parti Belediye meclis üyesi Engin Makak'a "Bugünkü tarihi hatırla 31 Mart akşamı görüşeceğiz. Edirne'de yine CHP'nin bayrağı dalgalanacak. Sizin ampulünüz yanmayacak Edirne'de" dedi. Başkan Gürkan bu konuşmadan sonra meclisi sonlandırdı.

Edirne Belediye Meclisi Aralık ayı olağan toplantısında kentte yaşanan su sıkıntısı, gergin dakikaların yaşanmasına neden oldu. AK Parti Belediye Meclisi üyelerinin Başkan Gürkan'ın 'sabotaj'  iddialarına yönelik soruları nedeniyle mecliste ses tonları yükseldi. Meclisteki gerginlik, Başkan Gürkan'ın meclisi sonlandırmasıyla son buldu.

Edirne Belediye Meclisi Aralık ayı olağan meclis toplantısı, Belediye Başkanı Recep Gürkan Başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi'ndeki meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. 3'ü gündem dışı toplam 16 gündem maddesinin görüşüldüğü meclisin gündemi günlerdir kentte yaşanan su sorunu oldu. Kentte yaşanan su sorunuyla ilgili olarak meclisi bilgilendiren Belediye Başkanı Recep Gürkan, barajın dibine gömülen boruların ilkinin önceki gün kurtarıldığını, bugün de diğer borunun kurtarıldığını duyurdu.  Gürkan, konuşmasını "İkinci boru bu sabah tespit edildi, şu anda balonla yukarıya çekiliyor. Su sıkıntısını neden yaşıyoruz? Dalgıçlar daldığı zaman suyu kesiyor, daha fazla kazaya sebebiyet vermemek için. Bugün bir boru kesinlikle bitti, diğerinin de en geç yarına kadar bitirileceği belirtildi. Bu tesisi yapan firmanın şantiye mühendisiyle konuşma var videomda. Bu kancanın tamamen yok olması mümkün değil dedi. Adli makamlar inceliyorlar" şeklinde devam etti.

Konu hakkında söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Mehmet Çapoğlu, su borularının bağlı olduğu zincirlerin korozyona uğramasıyla alakalı olarak boruların kendiliğinden kopmuş olabileceğini ileri sürerek, "Korozyona uğrama ihtimali oldukça yüksek. Tamamen suyun altında duran bir çelik. Firmanın yetkilisi de size aynı cümleleri söylüyor. Burada merak ettiğimiz bazı şeyler var. Bu garantisi bitmiş sanıyorum o su alma yapısının. Şirket yetkilisi bittiğini söyledi. 15 yıl boyunca oradaki garanti DSİ olmuş oluyor söylediğinize göre. Siz gittiğinizde o yapıyı öyle gördüğünde hiç dokunmadan güvenlik görevlilerine haber verselerdi. Bunları incelettirip raporlar tutulsaydı daha doğru olmaz mıydı? Savcılığa suç duyurusunda ne dediniz? Gelip inceledi mi savcılar, bilirkişiler geldi mi? Bunları merak ediyoruz" dedi.

BEN BURADA İDDİALIYIM

Başkan Gürkan'da Çapoğlu'nun sorularına şöyle cevap verdi:

"Teknik insanlar korozyon ihtimalini değerlendirecektir. Orada iki tane boruyu tutan çelik halat ve zincir var. Çelik halatların ikisinin de ortadan kopmuş olduğunu söyledim. Ben bu çelik halatlarla ilgili hiçbir iddiada bulunmadım. Korozyondan olabilir ama zincirde hiçbir deformasyon yok. Kancaları olduğu gibi sağlam. Platformu yapan mühendisin ifadesiyle; 'mapa ve kancanın etrafını kalın şekilde bağladım, bunların hiçbirisi yok ortada' diyor. Kaybolması mümkün değil diyor. Ben burada iddialıyım. Oldu ya öyle bir çalkalanma oldu, her iki boruda o kadar güçlü bir ağırlık oldu ya kancalardan koptu. O kancalar kurtulduysa nasıl oldu da bu kadar ağır kanca su yüzeyine 50 santim yukarıya kendiliğinden çıktı?. Bir daha söylüyorum 2 metre yukarıya çıkmış zincirler. Bu zincirleri yukarı çekmek için bir mekanizma var tam bir tur döndüğünde 1 cm yukarı çıkıyor. Bu öyle kolay olacak bir şey değil."

AK Parti Merkez ilçe başkanı ve meclis üyesi Engin Makak da söz alarak, başkan Gürkan'ın sabotaj iddiaları üzerine sorular sordu. Bu sırada mecliste sesler yükseldi. Makak, yaklaşık 2 yıl önce de zincirlerin koptuğunu ve bu konuda belediyenin açıklama yaparak su sorunu için çalışıldığını bildirdiğini dile getirerek, "Peki buraların bakımı yapıldı mı?. Neden 24 saat buralar izlenmiyor. 200 bin insanın can güvenliği için buranın 24 saat izlenmesi gerekli değil mi?" şeklinde sorular sordu. Başkan Gürkan, şu anda orada 5 kamera ile tesislerin izlendiğini ancak orada internet sorunu olduğunu vurguladı. Gürkan 5 kameradan birinin görüntülerinin 6 gün boyunca kesildiğini de sözlerine ekledi.

Makak ayrıca, başkan Gürkan'a videolarındaki sert söylemleriyle ilgili de eleştirdi. Bunun üzerine Başkan Gürkan, Gürkan, "üzerinize neden alındınız" diyerek cevap verdi. Bu sırada Makak, 'Edirne halkı adına bu soruları soruyoruz" diyince CHP'li Belediye Meclis Üyesi Şükrü Atamgüç, "Üç kişisiniz. Edirne halkı adına biz çalışıyoruz" dedi. AK Partili meclis üyelerinin "o zaman  biz gidelim" diyerek cevap verdiler.

Son sözü Başkan Gürkan alarak, Makak'a bakarak "Bugünkü tarihi hatırla 31 Mart akşamı görüşeceğiz. Edirne'de gene CHP'nin bayrağı dalgalanacak. Sizin ampulünüz yanmayacak Edirne'de" dedi. Başkan Gürkan konuşmasının ardından meclisi sonlandırdı. Meclis üyeleri de meclisin sona ermesinin ardından dağıldı.

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler