Şehitlere baş sağlığı dilenen konuşmaların ardından toplantıya katılan CHP Merkez İlçe Başkanı Ediz Ün burada yaptığı konuşmada Afrin Operasyonunda şehit olan Mehmetçiklere Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Ün,konuşmasında daha sonra şunları kaydetti: “ Böyle acı günlerin yaşanmaması diliyorum. Üzüntülü bir günde buradayım. Türk Ulusu her türlü zorluğa Venüsbet karşı göğüs gerek yüce bir millettir. Bu zorlukların da üstesinden geleceğine inanıyorum. Rabbim güvenlik güçlerimizin yanında olsun ve kollasın.” Dedi
Daha sonra söz alan İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı CHP Meclis üyesi Erdal Akgün içkili yer belgesi kararı hakkında açıklama yaptı Akgün konuşmasında; “ İl Genel Meclisimizin şubat ayı 5. Birleşiminde komisyona havale edilen Edirne ili merkez ilesi Üyüklütatar köyü 3690 parselin içkili yer belgesi kapsamına alınması konulu teklif konusunda komisyonumuzca yapılan incelemede: İmar ve Bayındırlık komisyonumuz adı geçen köye giderek köy yetkilileri ve başvuru sahipleriyle görüşmüş, içkili yer belgesi krokilerini incelemiş ve uygunluğunu benimsemiştir. Belirtilen köyde tespiti yapılan bölgede asayiş konusunda olumlu görüşler alınmıştır. İşyeri Açma ve çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin31. Maddisinde “ tespit edilen içkili yer bölgesi belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye meclisi, bu sınırların dışında İl Genel Meclisi tarafından karar şeklinde tutanağa geçirilir ve karara adres bilgilerinin bulunduğu tasdiklenmiş ölçekli kroki eklenir” denilmektedir. Yönetmeliğin 30 ve 31. Maddeleri kapsamında Edirne İli Merkez İlçesi Üyüklütatar köyü 3690 parselin içkili yer bölgesi kapsamına alınmasına komisyonumuzca karar verildi” dedi
"SİVİL SAVUNMA VE TABİİ AFETLER RAPORU"
İl Genel Meclisinde Erikli Tuz Gölü ve deniz arasındaki kapakların devri hakkında konuşan Sivil Savunma komisyonu Başkanı Mehmet Özkök,” İl Genel Meclisinin Şubat ayı toplantısında komisyona havale olan Keşan İlçesi Erikli sahilinde deniz ve Tuz Gölü arasında bir kanal bulunuyor. Rüzgar yönüne ve yağış miktarına göre hareket edilecek kapaklar DSİ tarafından bu kanal üzerine inşa edilmiştir. Ancak bu kapaklar güçlü yağışlarda açılamadığından taşkınlara neden olmaktadır Bu kapakların zamanında açılması için Erikli Sahil Güzelleştirme derneğine devri, konusunda komisyonumuzca yapılan inceleme sonunda . sulak alanlar sahip oldukları özellikleri ekonomik ve ekolojik potansiyelleri bakımından üzerinde durulması ve korunması gerekli alanlardır. Bu alanların yüksek biyolojik çeşitliliği ve dinamik bir yapıya sahip olmalarının yanı sıra turizm gibi faaliyetler yoluyla ekonomik fayda ve besin sağlaması erozyon ve taşkın kontrolü , su kalitesinin artırılması bölge iklim stabilizasyonu gibi büyük yararlar sağlamaktadır. Mevcut eko sistemi ve biyolojik yapıyı koruyan halkın refah seviyesini yükselten entegre sulak alanlar yönetimi çok önemli ve üzerinde durulması gereken yeni bir kavramdır. Entegre bir yönetim için öncelikle söz konusu alanların arazi, habitat coğrafi ve biyolojik envanterinin yapılması yöre insanlarının sosyal. Kültürel ve ekonomik yaşantılarının belirlenmesi gerekmektedir. Erikli Tuz Gölü Erikli Sahili’nin arkasında bulunuyor. Oldukça büyük bir tuz gölü olan bu göl pek çok kuşun barınma mekanıdır.Dünyada kendi kendini temizleyen üç körfezde birisi olan Saros Körfezinin en güzel sahilinin arkasında yer alan Erikli Tuz Gölü, doğal tuz gölü olma niteliğine sahip olmakla birlikte eşsiz bir doğal güzelliğe sahiptir. Keşan İlçesi Erikli Sahilinde deniz ile Tuz Gölü arasında bir kanal bulunmaktadır. Rüzgarın yönüne ve yağış miktarına göre hareket ettirilecek kapaklar DSİ tarafından bir kanal üzerine inşa edilmiştir. Ancak bu kapaklar yoğun yağışlarda zamanında açılmadığı için taşkına yol açmaktadır. Kapakların zamanında açılması için Erikle Sahil Güzelleştirme Derneğine devri soru önergesiyle sorulmuş ancak DSİ’nin bir kamu kuruluşu olması ve bu işin asli görevleri olması nedeniyle Kamu görevi olan iş ve işlemlerin bir derneğe devredilmesi söz konusu olamaz” deniliyor.
"SARAY MUTFAĞI RESTORASYONU"
İl Genel Meclisi toplantısında söz alan Turizm Komisyonu Başkanı Erol Açık, İl Genel Meclisinin Şubat ayı toplantısında gündeme gelen ve komisyona havale olan Sarayiçi semtinde Osmanlı döneminden kalma Adı Matbah-ı Amire olarak bilinen tarihi değeri yüksek bir eserin restorasyonu çalışmaları ne durumda olduğu ve ne amaçla kullanılacağı konularında komisyonumuzca yapılan araştırma ve inceleme sonucunda:
"Sarayiçinde bulunan mülkiyeti Hazineye ait 157 pafta 788 ada1. Parselde bulunan kültür ve Turizm Bakanlığı’na tesisli Edirne Yeni Sarayı Matbah-ı Amire ( Saray mutfakları) nın restorasyonu amacıyla öncelikle projelerinin sağlanması koruma Kurulunca onaylanması sonrası TBMM Genel Sekreterliği ile Edirne Valiliği arasında imzalanan 08.01.2009 tarihli protokol kapsamında temin edilen ödenek ile restorasyon çalışmaları başlamıştır. Edirne Yeni Sarayı Mutfakları restorasyonu 2013 yılı sonuna kadar kabulünün yapılması ile tamamlanmıştır.
Bu eser Edirne saraylarından günümüze kadar ayakta kalan az sayıda yapılardan biridir.Bu sarayın Turizm Bakanlığı Edirne Yeni Saray alanının ören yeri olarak düzenlenmesi çalışmalarına başlamış. Bu kapsamda hazırlanan ören yeri çevre düzenlemesi projesinin sınırları 2014 yılında Koruma Kurulunca onaylanmıştır.
Saray alanının mevcut kullanım şeklinin değiştirilmesini amaçlaşan çalışmalar sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Yeni Sarayı yapıları teşhir turizm ve ören yeri çevresi düzenlemesi işini 2015-2018 yılı yatırım altyapı projeleri kapsamına almış, 2015-2016 yıllarında saray mutfakları ve Kum Kasrı Hamamı, teşhir turizm elektrik, aydınlatma ve Makine yapımını gerçekleştirdikten sonra işin ödeneğini projeleri İl Özel İdaresine göndermiştir. İş İl Özel idaresince 09-11-2017 günü ihale edilerek 06.12 2017 günü yüklenici firma ile sözleşme imzalanmış, 04.01.2018 günü ise yer teslimi yapılarak işe başlanmıştır.
İşin 30 Mart 2019 tarihinde bitirilmesi beklenmektedir. İş kapsamında Matbah-ı Amire’nin de bulunduğu saray içi alanında ören yeri gezinti yolları, ziyaretçi karşılama üniteleri, otopark,wc, çevre düzenlemesi gibi uygulamalar yapılırken Matbah-ı Amire binasını oluşturan 3 ana bölümün Osmanlı Saray Mutfağı ve mutfak kültürümüzle ilgili teşhir- turizm mekanları olarak derlendirilmesi planlanmıştır. Mekanda uygulanacak çalışmalarda mekanın özelliği , konumu öncelikle kullanım amaçları ve karşılanacak riskler dikkate alınarak tasarlanmıştır denilerek çalışmalar planlama doğrultusunda devem ediyor”