ÜRETİCİ, ÇELTİĞİ HASAT ETTİ AMA ÇİLESİ BİTMEDİ

Çeltik üreticisi büyük emeklerinin sonunda Çeltiği tarladan hasat etmesine rağmen, ürününü satma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. TMO'nun açıkladığı fiyatı yetersiz bulan üretici fiyatın revize edilmesini talep ederken, bunun yanında ürününü satmakta da zorluk yaşıyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Bakanlığın açıkladığı fiyatın beklentilerinin altında olduğunu dile getirdi.

Çeltik üreticisi büyük emeklerinin sonunda Çeltiği tarladan hasat etmesine rağmen, ürününü satma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de çeltik üretiminde birinci sırada olan Edirne’de çeltik üreticisi çiftçilerin, açıklanan 18 lira çeltik alım fiyatından memnun olmadığını dile getirerek , şunları söyledi:

ÜRETİCİ ALICI BULAMIYOR

"Çeltik hasat dönemi bitti. Ama üreticimizin borcu var, ürününü satmak istiyor fakat alıcı bulamıyor. Alıcı bulsa da en az 1 ay - 45 gün vade oluşuyor. Dolayısıyla üreticimiz ürününü paraya çevirip borcunu ödemesi gerekiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hasat sonuna doğru fiyat açıklamıştı. En son TMO müdürümüzle görüştüğümüzde alım yapacaklarını söyledi. Ama bu açıklanan fiyatlar tam sezonun sonlarına doğru düşük kalır, bu açıklanan fiyatlar piyasanın en düşük olduğu dönemde, en düşük rakamlar üzerinden açıklandı. Biz TMO’dan ufak tane dediğimiz çeltikte 20 TL ve üzeri fiyat beklentimiz vardı. Maalesef 18 lira gibi bir fiyat açıkladı. Orta tane ve iri tane biraz daha fiyatlar yüksek fakat biz en az 20 TL ve üzeri olmasını bekliyorduk. Bu üreticinin beklentisini karşılayacak bir rakam değil.

FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ

Bu fiyatların tekrar revize edilmesini, üreticinin maliyetinin giderilmesini bekliyoruz. Bununla birlikte de üretici ürününü satmak istiyor ve alıcı bulamıyor. TMO’nun burada üreticinin yanında olduğunu, devletinin arkasında olduğunu göstermesini talep ediyoruz ve bekliyoruz. İnşallah TMO’da üreticisini yarı yolda bırakmayacak ve gereğini yapacağını umuyorum. Çünkü geçtiğimiz dönem buğdayda da yaptığı gibi üreticimizin ürününü aldı. ödemeler biraz gecikmeli de olsa ödemelerini yaptı. İnşallah çeltikte de aynı duyarlılığı göstereceklerini umuyorum. Ama fiyatların da tekrar revize edilip üreticinin biraz olsun gelir elde edebileceği bir şekilde enflasyon oranları karşısında yükseltilmesini ve bu oranda alım yapmasını talep ediyorum. Çeltikte geçen yıla oranla yüzde 15 varan bir verim kaybı gözüküyor. Bir de geçen yıla oranla randımanlar biraz daha düşük. Bunun tek bir sebebi yok. Belki çok düşük olan bölgeler var ama iyi olan bölgeler de var. Ortalama geçen yılın az altında olacaktır. İnşallah devletimizin üreticimizin alın terini, masrafını karşılayacağı bir fiyat olmasını bekliyoruz.”

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler