BARO'DAN, YARGITAY'IN KARARINA TEPKİ

Edirne Barosu Başkan Vekili Avukat Aygin Ulubey Ergüden,  Ayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili ve Gezi tutuklusu Can Atalay hakkındaki "hak ihlali" kararını tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını belirterek AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını hukukun temel ilkelerine ve Anayasanın üstünlüğüne yõnelik ciddi bir meydan okuma olarak değerlendirdi.

Edirne Barosu Başkan Vekili Avukat Aygin Ulubey Ergüden, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterdi.

Edirne Barosu ünende toplanan baroya kayıtlı avukatlar, yargıtay 3. Daire'nin kararına tepki gösterdi. Edirne Barosu adına basın açıklamasını Baro Başkan Vekili Avukat Aygin Ulubey Ergüden okudu. Av. Ergüden açıklamasında şunlara yer verdi:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının temel ilkeleri, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye ve insan haklarına sıkı sıkıya bağlı bir toplumun temel taşlandır. Bu çerçevede, Edirne Barosu olarak Hatay milletvekili seçilmekle birlikte cezaevinde tutulan Av. Can Atalay'ı hukuki mücadelesini yakından takip etmekteyiz. Anayasa Mahkemesinin Hatay milletvekili Av. Can Atalay'in seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hümiyeti ve güvenliği haklannın ihlal edildiğine dair verdigi karar ile başlayan süreç, hukukun astünlüğūnü ve demokratik değerleri koruma adına Önemli bir kilometre tașı olmuştur. Bu karar ile Anayasa Mahkemesi bağımsız ve tarafsız bir yargının gerekliliğini bir kez daha vurgulamış, insan haklannın her șeyin üzerinde tutulması için kılavuzluk etmiştir.

Ancak; 08.11.2023 tarihinde Yargıtay 3. Ceza Dairesi; tim hukuk camiası için şok etkisi yaratan Anayasa Mahkemesinin karanına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına yõnelik karannı açıklamıştır. Bu karar hukuken kabul edilemez olmanın yanında hukuk güvenliğinin ortadan kalktığını göstermiştir. Bu karar; hukuka olan inancı telafisi imkansız şekilde zedelemiştir. Bu karar Tūrk Hukukuna tarihi bir utanç olarak kazınmıştır ve unutulmayacaktır. Anayasamızın 153'ūncũ maddesi Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar" der. Bu hüküm bu kadar açıkken Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Anayasa Mahkemesi karanını tanımayı reddetmesi, hukukun temel ilkelerine ve Anayasanın üstünlūgūne yõnelik ciddi bir meydan okumadır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına, insanın temel hak ve özgūrlūklerinin korunması ilkesine zarar veren bu tutum, demokratik bir hukuk devleti idealine ve en õnemlisi neferleri olduğumuz adalete olan inancımızı sarsmıştır.

Edime Barosu olarak, Anayasa Mahkemesinin, yalnızca Anayasanın üstünlüğünü esas alarak temel hak ve özgűrlūkleri korumak adına verdiği bu önemli kararın gereğinin derhal yerine getirilmesini talep ediyoruz. Yargitay 3. Ceza Dairesinin bu skandal tutumunu kınıyor ve Anayasa Mahkemesi kararına saygı gõstererek uymakla mükellef olduğunu hatırlatıyoruz.

Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlıģına; Yargitay 3, Ceza Dairesi başkan ve üyeleri hakkında ve disiplin soruşturması açılması talebimizi ileteceğimizi ve sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz."

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler