İl Genel Meclisi Kasım Ayı toplantılarına devam edildi.
Meclis Başkan Vekili Erdoğan Gümülcineli Başkanlığında yapılan toplantı yoklama ve bir önceki toplantı tutanaklarının okunmasıyla başladı. Ardından Tarım ve Hayvancılık Komisyon Raporunu, komisyon başkanı Mustafa Üstün okudu. ilimizdeki pirinç üretimi konusunda hazırlanan raporda, ülkemizin pirinç üretiminin yüzde 60'ının Edirne'de gerçekleştiğinin altı çizilerek, şunlara yer verdi:
"İlimizde çeltik hasadı sona ermek üzere. 2022 yılında 454 bin 800 dekar çeltik ekimi yapılmıştır. Ekilen bu alanlarda 382 bin 189 ton ürün elde edilmiştir.
2023 yılında çeltik ekilişi alanlarında kış ayının kurak geçmesinden dolayı, sulama göletleri ve barajlardaki doluluk seviyelerinin düşük olmasından kaynaklı, ekim alanlarında azalma olmuştur. 2023 yılı resmi rakamları çeltik komisyonlarından elde edilen bilgilere göre, ilimizde 440 bin 077 dekar alanda ruhsatlı olarak çeltik ekimi yapılmıştır. BU yıl çeltik ekim alanlarında ciddi bir düşüşün olduğu görülmektedir.
TMO 2023 yılı alım fiyatlarını açıkladı. 2023 yılı içinde en düşük 18 TL, randıman ve dane ağırlığına göre fiyatlar 24 TL'ye kadar yükselmekte."
Komisyon raporunun ardından söz alan AK Parti Grup sözcüsü Nedret Akbulut, çeltik fiyatlarının üreticiyi memnun ettiğini ve veriminde bu yıl iyi olduğunu dile getirdi.
ÜRETİCİNİN SESİ OLDU
CHP Grup Sözcüsü Şenol Kılıç'da konu hakkında bilgi vererek, "Ben Çeltik üreticisi değilim. ama üreticiyle yaptığımız görüşmede, üretici fiyattan memnun değil. Şu anda çeltik alıcısı bulmakta zorlanıyorlar. Aynı zamanda verimde de düşüş yaşanmakta. Bu konuda siyaset yapmayı yanlış buluyorum. Üretici şu anda ürününü satmakta zorlanıyor. Geçtiğimiz yıl 15-16 liradan satılan çeltik, bu yıl 18 liraya satılıyor. Girdi maliyetlerindeki artış ortadayken, bu fiyat yetersiz kalmıştır" dedi.
Meclis üyeleri bu konuda uzun süre tartışarak, üreticinin durumunu gözler önüne serdi.
Yavuz Göktaş