CUMHURİYETİN 100'ÜNCÜ YILINI COŞKUYLA KUTLADIK

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 100'üncü yılı yoğun katılım ve coşkuyla kutlandı. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" sözüyle devlet yönetimi Cumhuriyet olmuş ve aradan geçen 100 yılda egemenlik hep kayıtsız şartsız milletin olmuştur. Cumhuriyetin 100'üncü yılı da kente, 7'den 70'e herkes tarafından coşkuyla kutlandı. Uzun yıllardır vatandaşın Cumhuriyet bayramı Geçit törenine katılımı bu kadar yoğun olmamıştı.



29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 100'üncü yılı yoğun katılım ve coşkuyla kutlandı.
Cumhuriyet Bayramı törenleri Edirne Valisi Yunus Sezer'in makamında tebrikleri kabulüyle başladı. Ardından Atatürk bulvarında düzenlenen geçit törenine geçildi. Burada Edirne Valisi Yunus Sezer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar ve Belediye Başkanı Recep Gürkan, halkı selamladı. Törenlere, Vali Sezer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Acar, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün ve Ahmet Baran Yazgan, Belediye Başkanı Gürkan, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda Edirneli katıldı. Uzun yıllardır Cumhuriyet Bayramına bu kadar yoğun katılım yaşanmamıştı.
Belediye bandosu eşliğinde okunan İstiklal Marşı'nın ardından törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali Sezer yaptı.
Cumhuriyetin 100’üncü yılını kutlamanın mutluluğunu hep birlikte yaşadığımızı dile getiren Vali Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu anlamlı gün, sadece tarihi bir kutlamadan ibaret değildir. Aynı zamanda aziz milletimizin kalbinde derin izleri olan bir sevdanın, cesaretin, onur ve kahramanlığın kutlamasıdır. Gözbebeğimiz Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı, aziz milletimize, Edirne’mize kutlu olsun.
Dünyada olup biteni hepimiz izliyoruz. Devleti olmayan, devlet düzeni güçlü olmayan ülkelerin bugün ne halde olduğunu, büyük devletler tarafından nasıl sömürüldüklerini, halklarının nasıl eziyet gördüğünü, insanların bazen ülkelerinden göç etmek zorunda kaldığını, bazen de çoluk çocuk, kadın erkek katliama uğradıklarını üzülerek müşahede ediyoruz. Eğer Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ona inanan silah arkadaşları 100 yıl önce cepheden cepheye koşmasalardı, şerife bacılar, analar, yaşlılar, çocuklar o yoldan kağnı arabalarıyla cepheye mermi taşırken şahadete yürümeselerdi, top sesleri Ankara’da duyulurken o günün milletvekilleri mecliste nöbet tutup, ‘Şehit olursak burada şehit oluruz’ demeselerdi, kahraman ecdadımız Sakarya’da, Dumlupınar’da bu milletin şanlı destanını kanla yazmasalardı bugün belki bizler de esaret altında olacaktık. Onlar bu gerçeği gördüler."
Sezer’in konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu. Ardından öğrenciler şiirler okudu. Folklar gösterilerinin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
son olarak geçit töreni gerçekleştirildi. 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı birliklerin geçişi ile başlayan törende, askeri birlikler, gaziler, askeri zırhlı birlikler, okullar, jandarma ve emniyet ekipleri, otomobil kulüpleri, bisiklet kulüpleri, motosiklet kulüpleri, kamu kurum ekipleri ve arama kurtarma ekipleri geçiş yaparak coşkuyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladılar.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler