TARİHİ ÇEŞMENİN HALİ DUMAN

Tarihi Bedesten Çarşısı önünde bulunan ve 1911 yılında yaşanan kolera salgınında şehit olan askerler ve 3 doktor anısına Dr. Rıfat Osman tarafından yaptırılan, “Asker Çeşmesi”nin durumu içler acısı. Yakın zamana kadar kullanılan çeşme, son zamanlarda bakımsızlıktan kullanılmaz hale geldiği görüldü.

Tarihi Bedesten Çarşısı önünde bulunan ve 1911 yılında yaşanan kolera salgınında şehit olan askerler ve 3 doktor anısına Dr. Rıfat Osman tarafından yaptırılan, “Asker Çeşmesi”nin durumu içler acısı.
Kentin en işlek bölgesi olan Eski Camiinin karşısında bulunan tarihi çeşmenin muslukları kullanılmaz halde. Çeşmenin ön kısmına ise taşların ve çöplerin atıldığı görülmekte.

1971 yılında Eski Jandarma Okulu yanından Edirne’nin tarihi çarşısı Bedesten’in önüne taşınan çeşme, 2020 yılında belediye ve valiliğin ortak çalışması ile onarımı gerçekleştirilmişti. Günümüzde ise çeşmenin, muslukları kullanılmaz hale getirilmiş, ön kısmına çöpler ve parke taşları atılmış vaziyette. İnsanın içini acıtan ecdat yadigarı eserin bu durumunu gören ise kimse yok. Kısa süre önce çeşmenin önündeki üç büfe yangın nedeniyle yenilenmesine rağmen, kimsenin çeşmeleri görmemesi şaşkınlık yarattı.

Tarihi çeşme 1911 yılında Edirne’de yaşanan kolera salgını sırasında, halka tıbbi destek veren ve salgın nedeniyle şehit olan askerler ile Göz Doktoru Cevat Sami, Cerrah Mustafa Ethem ile Tabip Kimyager Mustafa Kazım anısına Dr. Rıfat Osman tarafından yaptırılmıştı.

Gözde Kabasakal

banner8
Haberler