TAVA CİĞERDE 'TERAZİ' DÖNEMİ BAŞLAR MI?

Edirne'nin meşhur tava ciğeri, fiyatlandırılırken gramı da belirlenmekte. Ama yıllardır ünlü tava ciğeri göz kararı servis edilip, eksik fazla neyse müşteriye sunuluyordu. Önceki gün ETSO'da masaya yatırılan Ciğer ve Köftecilerin zorunlularının konuşulduğu toplantıda gündeme gelen konu sonunda Edirne Valisi Yunus Sezer, Tava Ciğercilere  "tartarak satın" önerisinde bulundu. Oysaki Edirne Belediyesi bu konuda defalarca karar almıştı.  ETSO Başkanı Sezai Irmak, Tava Ciğer ve Köfte'ye en az yılbaşına kadar zam yapılmayacağını da bildirdi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, Edirne Valisi Yunus Sezer ve Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da katıldığı köfte ve ciğercilerin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantı hakkında detaylar verdi.

Geçtiğimiz gün ETSO Meclis salonunda düzenlenen, Vali Yunus Sezer, Belediye Başkanı Recep Gürkan, EDESOB Başkanı Kemal Cingöz'ün katıldığı ve ETSO Başkanı Sezai Irmak'ın yönettiği toplantıda kentin Tava Ciğer ustaları ve Köftecilerinin sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu.

KÖFTE VE CİĞERE ZAM YOK

İlk bölümü basına açık olan toplantının basına kapanın kısmıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Sezai Irmak, Tava Ciğer ve Köfte'ye yıl başına kadar zam yapılmayacağının altını çizerek, "Ülkemizde son 2 aydır hiçbir şeyin fiyatında değişiklik olmadı. Akaryakıtta bir miktar oldu ama akaryakıtın da ciğercilerle direk bir alakası olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla yılbaşına kadar herhangi bir zam talepleri yok, biz de vermeyi düşünmüyoruz. Bu toplantı zaten bir zam toplantısı değildi. Ciğerciler ve köfteci esnafının bir takım sorunları vardı, ben de ilimizin valisini, belediye başkanını ve esnaf odaları birliği başkanını da çağıralım konuşalım dedim. Sıkıntılarını dinledik ve sayın valimizle de görüş birliğine vardık. Yılbaşına kadar herhangi bir zam yapılmayacak. Yılbaşından sonra asgari ücret ne olur, işçi maliyetleri ne olur, elektriğe, doğalgaza yeni bir zam gelir mi gelmez mi buna bakılacak. İnşallah hiçbir zam gelmez ve ülkemiz bir an önce ekonomik istikrara kavuşur, temennimiz bu yönde" dedi.

TAVA CİĞERİN TARTALIM ÖNERİSİ

Irmak, toplantıda konuşulan konulardan birinin de Tava Ciğercilerin işyerlerinde teraziyle tava ciğerini tartması önerisi olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

"150 gram ciğerin fiyatı şu anda 180 lira. Ciğercilerden şöyle bir talep geldi; 'biz 200 gram veriyoruz' dedi bir kaç tanesi, bir kaç tanesi o kadar olmadığını savundu. Sayın valimi de, terazi koymalarını önerdi. Tarifede gramaj var ama tartı durumu yok. Kimisi dolu dolu veriyor. Yani birisinin yarım porsiyonu, ötekinin tam porsiyonuna eşit. O zaman 200 gramı tartıp, fiyatı da ona göre endeksleyebilir diye konuşuldu. Terazi koyarsa farklı bir fiyat uygulayabilir ama koymazsa müşteri nereden bilecek gramajını.

Gramaj konusunda Edirne Belediyesi ve Edirne Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ve Ticaret Müdürlüğü'nün ekipleri denetleme yetkisinde. Ancak öneride bulunduk ve sayın valimiz de bu yolu önerdi ama ciğerciler buna uyar mı, terazi koyar mı koymaz mı bilemiyorum.  Eski usulde devam ederse, zam piyasa şartları oluşmadıkça verilmesi düşünülmüyor bizim tarafımızdan.    

Fiyat, konuştuğumuz unsurlardan sadece bir tanesiydi. Hijyen, temizlik, turiste davranma gibi şeyler de konuşuldu. Yani Edirne'nin turizm potansiyelinin gelişmesinde bunların rollerinin büyük olduğundan bahsedip örnekler verdik. Başka ülkeye gittiğimizde neleri değerlendiriyoruz? Fiyat tarifesi başta olmak üzere, cebimize uyarsa giriyoruz. Tuvalet temizliği, lavaboların temizliği, bütün bu konuları masaya yatırdık."

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler