"11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ"

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu tarafından 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Geleceğin yarısı olan kız çocuklarına yapacağımız en doğru yatırım, onlar için ekonomik, toplumsal, kültürel ve politik tüm araçlarla, doğru yolda atılacak doğru adımlar olacaktır" denildi.

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu tarafından 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, dünyanın çok farklı coğrafyalarında olmalarına rağmen, kız çocuklarının, bugün benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, farklı coğrafya, farklı iklim, farklı kültürler olsa da, söz konusu toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunda farklılıkların  bir anda ortadan kalktığı dile getirildi.

Açıklamada, şunlara yer verildi:

"Kız çocuklarının yaşadıkları sorunlara ve karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek amacıyla, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 19 Aralık 2011 tarihinde, 11 Ekim’i Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan etmiş ve kız çocuklarının haklarını tanımıştır. İnsan zekasının, yapay zekayı üretebildiği, teknolojiyle sınırları zorladığı 21. Yüzyılda, kız çocukları için farkındalık oluşturmayı, dolayısıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini, daha doğrusu eşitsizliğini konuşmak zorunda olmak aslında utanç meselesi. Ama, tartışmaktan ve konuşmaktan kaçacak yerimiz yok. Gerçekler, gün gibi ortada.

Kız çocukları, eğitim, sağlık, güvenlik açısından baktığımızda hala ikinci planda. Birçok ülkede, kız çocuklarında okullaşma oranı erkek çocuklarından daha düşük. Ülkemizde de, özellikle kırsalda yaşayan kız çocuklarının, sekiz yıllık zorunlu eğitimden sonra, farklı nedenlerle okuldan uzaklaştırıldığını görmekteyiz. Tarla, bağ, bahçe işleri, ev içi işler, kardeş, yaşlı bakımı gibi yeniden üretime katılmanın yanı sıra, aileler, toplumsal baskı ve güvenlik gibi nedenlerle kız çocuklarını uzak bir okula göndermek istemiyor. Ayrıca, kardeş sayısı çok olan ailelerde, yoksulluk nedeniyle okuma önceliği erkek çocuklarda oluyor. Erkek çocuklar, ortaöğretimin ardından, koşullar zorlanarak da olsa üniversiteye yönlendirilirken, kız çocuklarının payına düşen, ara tatillerde eve gelen abinin çamaşırlarını yıkamak, önüne sevdiği yemekleri koymak oluyor. Evdeki engelli ya da küçük kardeşlerin yanı sıra, büyük ailelerde yaşlı ve hasta olan aile bireylerinin öz bakımından sorumlu olan kız çocukları hem evdeki hem de tarladaki işlerden en az anne baba kadar sorumlu. Eğer, ekonomik koşullar çok zorlarsa, evden eksilecek ilk boğaz da, erken yaşta evliliğe zorlanan kız çocuğununki oluyor. Yapılan araştırmalar, mevsimlik tarım işçiliğinden, gündelik işlere, kız çocuklarının daha fazla çalıştırıldığını, buna karşılık maddi-manevi kazanımlarının daha az olduğunu gösteriyor.

Oysa, eğitim hakkından kız çocukları da tam olarak yararlanabilse, durum biraz daha farklı olacak. Zorunlu eğitimden sonra, kız çocuklarının eğitim almasının önündeki tüm engellerin kalkması gerek. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temelinde kız ve erkek çocukların nitelikli eğitim alma hakları var. Kız çocukları da okula gidebilsin diye yıllardır yapılan sosyal sorumluluk projeleriyle, istenilen noktaya gelinememesini sorgulamak gerek. Eksik kalan ne varsa uygulamak için, yine eğitimcilere ve yöneticilere büyük iş düşüyor. Tüm çocukların, ama mutlaka kız çocuklarının eğitimlerini tamamlamalarını sağlamak. Yönetenlerin, güvenli barınma, sağlıklı beslenme, erişilebilir tedavi ve nitelikli eğitim için devletin olanaklarını zorlaması, eğitimcilerin, şeffaf, ayrımcılıktan uzak, güven temelli yaklaşımı benimsemesi, sivil toplum örgütlerinin ise, toplumun her kesiminde bu konudaki farkındalığı ve bilinci yaygınlaştırmak ve güçlendirmek için çabalaması gerek. Hepimizin nitelikli eğitim için sorumluluk alması gerekiyor. Zira, nitelikli eğitim, nitelikli bireyler demek. Nitelikli eğitim, nitelikli politikalar ve refah toplumu demek.

Dünyanın her yerinde, savaşlardan, ekonomik zorluklardan, olağanüstü durumlardan ve doğal felaketlerden en fazla etkilenenler kız çocukları. Döngünün kırılması ve daha sağlıklı toplumlar için kız çocuklarının daha da desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor.

Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak, çocuğun üstün yararı anlayışıyla attığımız her adımda şimdiye dek olduğu gibi bundan sonra da kız çocuklarına yönelik her türlü ihmal, istismar ve suiistimalin karşısındayız. Geleceğin yarısı olan kız çocuklarına yapacağımız en doğru yatırım, onlar için ekonomik, toplumsal,  kültürel ve politik tüm araçlarla, doğru yolda atılacak doğru adımlar olacaktır. Tüm çocukların, ancak, öncelikle kız çocuklarının şiddetten ve ayrımcılıktan uzak eğitim alabilmeleri ve geleceğe daha güçlü bireyler olarak yetişmeleri için yetkilileri ve toplumun her kesimini 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Farkındalık gününde sorumluluk almaya çağırıyoruz."

Gözde Kabasakal

banner8
Haberler