“KALEİÇİ PLATFORMU” OLUŞTURULMALI

Edirne’nin tarihi semti Kaleiçi’nin sivil mimari örneği yapıları, bir bir yıkılıyor. Bazı bina sahipleri tarihi konakları restore ederek, turizmde kullanmak istese de ağır aksak işleyen bürokrasi yüzünden tarihi konakları bir türlü hayata döndüremiyor. Bazı yatırımcılar ise bürokrasinin yavaşlığı nedeniyle bölgedeki konakları almaktan kaçınıyor. Mithatpaşa Mahallesi Muhtarı Turgut Sarıbaşak’da mahallelerindeki tarihi konakların şehre kazandırılması için tüm kurumların bir araya gelerek Kaleiçi için bir platform oluşturmasını istedi. Sarıbaşak, “Platform sayesinde işlemler hızla ilerler, kurumlar arasında da iletişim sağlanır” dedi.

Mithatpaşa Mahallesi Muhtarı Turgut Sarıbaşak’da mahallelerindeki tarihi konakların şehre kazandırılması için tüm kurumların bir araya gelerek Kaleiçi için bir platform oluşturmasını istedi.

Edirne’nin kuruluşundan günümüze kadar gelen zaman içindeki yerleşim olanı olarak kullanılan Kaleiçi semtinde bulunan sivil mimari özellikleriyle dikkat çeken konaklar, bir bir yok oluyor. Bina sahipleri restore işleminin pahalı olması nedeniyle konaklarını tadilat yaptıramadığı için bir çok konak el değiştirmiş durumda. Tarihi konakları alan çok sayıda yatırımcı ise kurumlarda yaşadığı sorunlar nedeniyle konaklarını restore edemiyor.

Mithatpaşa Mahallesi Muhtarı Turgut Sarıbaşak, gazetemize şunları söyledi:

Kaleiçi'nde konaklarımız var. Ama bu konaklarda 15 adet hisse var. Satışı ya da onarımı için hisse sahiplerinden birisi evet derken diğeri hayır diyor. Bizim halkımız biraz farklı düşünüyor. Bir ürünün değeri 5 lira mı? İmkan bulunduğu zaman 15 liradan vermek istiyor. Bu konaklar cepten yaptırılacak şeyler değil. Bina giderek çöküyor aslında bu çöktüğü zaman da ederinden daha aza verilmiş oluyor. Bizim konaklarla ilgili bir çok proje önümüze geldi. Bazı projeler kapsamında sahiplerini bulmakta yardımcı oluyoruz. Burada 4 - 5 adet tescillenmiş binayı valilik himayelerine verdirdik. Bazı vatandaşlar da kabul etmedi.

MİTHATPAŞA MAHALLESİNDE 12 BUTİK OTEL VAR

Kaleiçi'nde bir araya gelinmesi gerekiyor. Kaleiçi Edirne'nin en eski mahallesi, 15 - 16 bin insan yaşıyor. Kaleiçi'ndeki konaklar ile ilgili bir platform oluşturulursa eğer, güzel olur. Öyle bir proje oluşturulsa mahalle ve gelen turistler için iyi olur. Benim mahallemde 12 tane butik otel var. Biz isteriz 50 tane olsun. Bu ne kadar fazla olursa mahalle için de o kadar iyi olur. Mahallenin kalitesi artar.”

Gözde Kabasakal

banner8
Haberler