PROJEYE ‘DEVAM’ KARARI ALINDI

Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri üzerine kurulan Arşimet tribünlü hidroelektrik santrali hakkında rapor hazırlanmasını istediğini hatırlatarak, “Rapor bitti ve bu konuda uzman ekiple karar verdik. Burayı 2-3 ay içerisinde bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

2021 yılında yapımına başlanan ve geçtiğimiz ay savaklardan birinin çökmesiyle Edirne’nin gündemine bir kez daha oturan Arşimet Tribünlü hidroelektrik santralinin revize edilen projesiyle 2-3 ay içiresinde bitirileceği bildirildi.

Edirne Valisi Yunus Sezer, dün  Arşimet tribünlü hidroelektrik santrali önünde basın toplantısı düzenledi. Vali Sezer, Meriç Nehri üzerine yapılan hidroelektrik santralirinin 2021 yılında inşasına başlandığını hatırlatan Vali Sezer, projenin inşaasının henüz tamamlanmadığını ve kabullerinin yapılmadığını da sözlerine ekledi.

Vali Sezer, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de Amasya’dan sonra bu şekilde inşa edilen 2’nci enerji santrali konumundadır. 2,2 megawatt gücünde elektrik enerjisi üretilmesi planlanan bir santral. Teslim aşamasında maalesef burada özellikle lastik savaklarda bir sıkıntı oluşuyor. Bir yıkılma meydana geliyor. Burada iki tane konu var. Bir proje müellifi bu projesinin arkasında duruyor. Dayanak sistemi oluşturulmuş, inşa edilirken. Ve özellikle yıkılan kısımda. Jet-grout tutmadığı yönünde arkadaşlarımızın bir raporu, değerlendirmesi var. Ve yapılan buradaki etütlerde de bunu gördük. Tutmamış orada dolayısıyla yapımdan kaynaklanan sıkıntı var. İkincisi de projede sağlam olan kısımlarla, yıkılmayan kısımlarla ilgili de çalışmalar devam ediyor.

DAVALAR AÇILMIŞ DURUMDA

Hem projenin uygun olup olmadığı hem de yapımla ilgili olarak tespit davası açılmış. Mahkeme süreci devam ediyor. Burada suç ve hata kimden kaynaklanıyorsa bunların rücu ettirilmesi yönünde sürecimiz devam ediyor. Ve bir taraftan da idari tahkikat dediğimiz, burada sorumlular kimler onlarla ilgili de yine bir süreç devam ediyor. Burada açık olmak gerekiyor. Bu bütün inşaatlarda olabilen bir şey. Büyük bir proje, büyük projelerde bu tür sıkıntılar olabilir. Projede bir revizyona gidiliyor.

“FORE KAZIK SİSTEMİ YAPILACAK”

Hem üniversite, hem de DSİ’nin tavsiyeleri üzerine projede bir revizyona gidiliyor. Bozulan kısımlarla ilgili olarak fore kazık sistemi yapılacak. Sağlam olan kısımlarla ilgili olarak da ileride tekrar bu tür sıkıntıyla kalmamak için yine fore kazık sistemini önerdiler. Bu doğrultuda da projeyi revize ediyoruz. Bu süreci de hızlı ilerletiyoruz ve hem DSİ’den, hem de üniversiteden bilimsel destek alıyoruz. Bu konuda bundan sonra profesyonel kişilerle ilerlemeyi istiyoruz. 2-3 ay içerisinde burasının yeniden inşa sürecini tamamlayıp, önümüzdeki yılın ilk ayını bulmadan inşa ve yapım sürecini tamamlamayı planlıyoruz. Her şey yolunda giderse kendimize böyle bir hedef koymuş durumdayız.” dedi.

PEYZAJA YÖNELİK DE BİR PROJE

Bu proje sadece elektrik üretimi ile ilgili bir proje değil. Aynı zamanda buradaki savakların yükseltilmesiyle suyun arka tarafta biriktirilmesi, peyzaja yönelik de bir proje. Su sporları da var. Önümüzdeki yıl burada dünya şampiyonasının yapılması hedefleniyor. Dünya şampiyonasına yetiştiririz diye düşünüyorum. Beklediğimizden daha az bir hasar durumu var. Belli noktalar tadilatla geçilecek.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler