KÖYLÜ’NÜN UMUTLU BEKLEYİŞİ BAŞLADI

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan kalker ocağı projesine verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali için açılan dava dün Edirne İdare Mahkemesinde görüşüldü. Köylüler, mahkemenin doğadan yana bir kararın çıkması temennisinde bulundu.

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde planlanan kalker ocağı projesine dava açan Vaysal Köylüleri, 15 gün sonra mahkemeden olumlu bir yanıt olmayı bekliyor.

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan kalker ocağı projesine Valilik tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildi. Kararın açıklanmasının ardından Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Edirne İdare Mahkemesi’nde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali için Valiliğe dava açtı.  Davanın duruşması dün İdare Mahkemesinde görüldü. Kooperatif, Valilik ve şirket avukatlarının yanı sıra Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapınar, Vaysal köylüleri ve vatandaşların katıldığı duruşmada, mahkeme heyeti avukatları, kooperatif yönetimini ve valilik çevre mühendisini dinledi. İfadelerin ardından mahkeme heyeti, kararını 15 gün içinde açıklayacak.

Duruşma sonrası basına açıklamalarda bulunan Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi avukatı Bülent Kaçar, Edirne İdare Mahkemesi’nde Vaysal köyüne planlanan 2’nci kalker ocağı projesinin duruşmasının yapıldığını hatırlattı. Kaçar, şunları söyledi:

“Cantaş firmasının faaliyetteki ilk ocağının kapasite artışını, Edirne İdare Mahkemesi 2022 yılında verdiği karar ile iptal etmişti. Bu sefer tamamı ormanlık alanda olan, su kaynaklarımıza 400 metredeki alanda açılacak yeni bir kalker ocağına, Edirne Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti. Bu davada da davamızın haklılığını ortaya koyan bilirkişi heyetinin raporuyla bilime ve hukuka aykırılık kesin olarak tespit edilmiştir ve duruşmadan sonra 15 gün içinde Edirne İdare Mahkemesi’nin de hukuksuz projeye, Edirne Valiliği’nin usule ve yasaya, ÇED yönetmeliğine aykırı verdiği kararının iptaline karar vereceğine inanıyoruz. Vaysal köylüleri, Vaysal Kooperatifi ve bölgedeki yaşam savunucuları olarak bugüne kadar bilime ve hukuka inandık. Kendi öz gücümüze inandık. Haklıyız; bilimsel olarak kazandığımız gibi hukuken de bu davayı kazanacağımıza inanıyoruz.

DOĞAL YAŞAMIN DEVAMI SÖZ KONUSU OLAMAZ

2’nci projenin kabul edilmesi halinde günde 3 bin ton taş taşınacak. Gerek bu taşların çıkarılışı sırasındaki tahribat, oluşan tozuşma ve bu 3 bin ton taşın her gün 85 kamyonla taşınıyor olmasıyla oluşacak tozuşma ve tahribatla oradaki doğal yaşamın devamı söz konusu olamaz. Bu durum, Vaysal köyü açısından ikinci bir saatli bomba demektir. Yeni başvurular da var. Şu anda ÇED süreci devam eden üçüncü bir proje daha var. Başka bir şirketin daha o bölgede taş ocağı açmak için müraacatı var. O projeyi de Vaysal Kooperatifi takip ediyor. Bu bölgeye sahip çıkmak zorundayız. Çünkü hem yer altı su kaynakları, hem de ormanlar Edirne’nin iklimi ve Trakya açısından çok önemlidir. Biz bu bilinç ve kararlılıkla yaşamı savunmaya, Vaysal’ı, Trakya’yı savunmaya devam edeceğiz.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler