EDİRNE SARAYI İHYA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Temeli 1450'de atılan, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u feth edene kadar Osmanlı Padişahlarının evi olan Edirne Sarayı, ihya çalışmaları sürüyor. Edirne Valisi Yusuf Sezer’de saray çalışmalarını inceleyerek, görevlilerden bilgi aldı.

Edirne’nin fethinden sonra yapılan Edirne Sarayı, uzun yıllardır yürütülen kazı çalışmalarından sonra, şimdi de ihya çalışmalarına başlandı.

Edirne Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yaklaşık 6 asırlık geçmişe sahip, “Edirne Sarayı” gün yüzüne çıkıyor.

Açıklamada, İstanbul fatihi Fatih Sultan Mehmet Han’ın sarayı ve şehrimizin en kıymetli tarihi hazinelerinden biri olan Edirne Sarayı(Saray-ı Cedid-i Amire) Milli Saraylar Başkanlığı tarafından ihya edildiğinin altı çizildi.

Vali Yunus Sezer, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı tarafından restorasyon çalışmalarına başlanan Edirne Sarayı alanında incelemelerde bulunarak, Sarayın ayağa kaldırılan yapılarını da gezdi.
Vali Sezer, çalışmalarla ilgili restorasyon ekibinden bilgi aldı.

EDİRNE SARAYI

1450 yılında inşasına başlanan Edirne Sarayı, Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren pek çok kez tamir gördü. Zaman içerisinde eklentilerle genişleyen saray, 18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren daha az kullanıldığından tahribata uğradı. 1752'deki büyük deprem ve 1776'daki yangınla harap olan ve 1827'de kısmi tamir gören saray, 1829'da Edirne'yi işgal eden Rus güçleri tarafından ordugah olarak kullanıldı. Saray, en büyük zararı bu dönemde aldı.

Vali Hurşit Paşa ve Hacı İzzet Paşa dönemlerindeki tamiratlarda birçok yapı kurtarıldı fakat 1876-1877 Rus Savaşı'nda işgal kuvvetlerinin şehre yaklaşması üzerine Babüssaade civarında yığılan cephane, düşman eline geçmemesi için patlatıldı. Edirne Sarayı'nın birçok yapısı da bu patlamayla yıkıldı.

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler