Edirne’nin tescilli lezzetlerinden Badem Ezmesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar, hep aynı metodla ve Edirne’nin ünlü bademleriyle yapılmaktaydı. Şekerleme ustası Arif Meriç, geleneksel Badem Ezmesi’nin yanına Portakallı ve Lavantayı badem ezmelerini de katarak, damakları şenlendirdi.
Arif Meriç, gazetemize yaptığı açıklamada, yöresel lezzetler arasında yer alan badem ezmesini portakallı ve lavantalı olarak üretmeye başladığını hatırlatarak, bu fikrin Edine’ye gelen gurbetçilerin taleplerinden esinlenerek Badem Ezmesinin çeşitlendirmeye karar verdiğini dile getirdi.
Geçtiğimiz yıldan bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Meriç, “Gurbetçilerin taleplerini dinledikten sonra bu fikre vardım. Edirne’mizin ünlü badem ezmesiyle, yine Edirne’mizde yetişen Lavantaları buluşturmak istedik. Lavantalarımızın hasadını bekledik ve hasadın ardından da bu güzel buluşmayı sağladık. Lavantalı Badem Ezmemiz, lavantanın yoğunluğu nedeniyle biraz sert bir tadı var. Ama kahvenin yanında özel bir lezzet oldu. Muhteşem bir lezzet ortaya çıkardık ” dedi.
EDİRNE’NİN YANI SIRA, TÜRKİYE’NİN DE LEZZETLERİNİ BİRLEŞTİRDİK
Meriç, ayrıca Türkiye’de yetişen güzelim Portakalları da Badem Ezmesiyle birleştirmeye karar verdiğini hatırlatarak, “Farklı bir tat oluşturmak için de ayrıca portakallı badem ezmesi yaptık. Avrupa'dan gelen vatandaşlar bu ürünleri görünce satın alıyor. Bizlerde Edirne esnafı olarak bu lezzeti çeşitlendirerek vatandaşlara sunduk. Böyle güzel lezzetler sunmaktan mutluyuz” şeklinde konuştu.
Edirne’nin ünlü lezzeti Badem Ezmesi, yeni ürünlerle birlikte, damağa olduğu kadar koku duyularını ve görsellikte de gözlerimizi şenlendirmekte. Birbirinden lezzetli ve hoş kokulu ürünler kısa süre içinde büyük beğeni kazandı.
Yavuz Göktaş