ARABACI’DAN PRİMİ ARTIRIN ÇAĞRISI

Son günlerde artan yakıt giderleri, üreticiyi de kara kara düşündürmekte. Ürettikleri ürünleri satan üretici, yeni ürünü toprakla nasıl buluşturacağını düşünür duruma geldi. Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, tarımda artan girdi maliyetlerini hatırlatarak, “Bakanlığımızdan buğday için 1 TL primin, maliyetler oranında hesaplanarak tekrar revize edilip yükseltilmesini talep ediyoruz” dedi.

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, tarımda girdi maliyetlerinde yaşanan artıştan sonra, Buğday’a verilen TL’lik primin yetersiz kaldığını ve en az 1 TL daha artırılması çağrısında bulundu.

Arabacı, gazetemize yaptığı açıklamada, tarımda girdi maliyetlerindeki en önemli kalemin mazot olduğunun altını çizdi. Mazot fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Arabacı, üreticinin girdi maliyetlerinde ciddi bir artış yaşandığını da sözlerine ekledi.

Bugün ortaya çıkan maliyetler karşısında, üreticinin tarlasını sürüp, seneye alacağı ürünü ekmesinin çok zor olduğunu dile getiren Arabacı, şunları söyledi:

Son zamanlarda girdi maliyetlerinde ciddi artışlar oldu. Bu maliyetlerin başında da mazot geliyor. Bu yıl yüzde 90’ın üzerinde üreticimiz ürününü TMO’ya teslim etti, teslim etmeye de devam ediyor. TMO, buğday için 8,25 TL fiyat açıklamıştı ve 1 TL de prim demişti. Bu fiyat açıklandığında, mazot yaklaşık 17-22 TL civarındaydı. Şu an 40 TL’ye yaklaştı. Bizim şu an sattığımız ürünle, önümüzdeki yıl için arazilerimizi sürüp, hazırlayıp, ekmemiz gerekiyor. Bu maliyetler karşısında sattığımız ürünle bu yerleri hazırlayıp ekmemiz çok zor.”

PRİM REVİZE EDİLMELİ”

Arabacı, üreticinin bu zor günlerinde desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek, Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslendi. Arabacı, “Bakanlığımızdan 1 TL primin, maliyetler oranında hesaplanarak tekrar revize edilip yükseltilmesini talep ediyoruz. İnşallah bakanlığımız ve TMO bu konuda yeterli girişimleri yapar, üreticilerimizin mağduriyetini ortadan kaldırır. Tarımda sürdürebilirliğin devam etmesi, üreticilerimizin ekimi rahat bir şekilde yapabilmesi için inşallah bu fiyatlar ya da primler revize edilir. Üreticilerimizin ekim maliyetlerini, geçim ve refah payını da hesaplayarak tekrar düzenlemesini talep ediyoruz. İnşallah bakanlığımız da bununla ilgili gerekli girişimleri yapar ve üreticilerimizin mağduriyetini ortadan kaldırır” şeklinde konuştu.

Arabacı sözlerini şöyle sürdürdü:

Çiftçi 12 ay uğraşıyor, senede bir kere ürününü çıkarıyor. O çıkardığı ürünün 12 ay boyunca yerini hazırlayıp, ilacını, gübresini atıp, toprak hazırlığını yapıp, ailesini geçindirmesi gerekiyor. Bakanlığımızdan fiyatların revize edilmesini, üretimin devam edebilmesini, tarımın ayakta kalması için talep ediyoruz. Bunlar yapıldığı takdirde üretici üretmeye devam edecektir, yerlerini hazırlayıp önümüzdeki yıl için rahat bir ekiliş yapacaktır. Açıklanan fiyatla bugün arasında çok büyük bir zaman farkı yok ama maliyetlerimiz müthiş arttı. En çok göze çarpan maliyetlerden bir tanesi mazot. Mazot şu an 40 TL’lere ulaştı. Bu da yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunu gösteriyor. Revize edilmesi şart. Birçok üreticimiz buğdayını sattı ama buğday için verilecek prim de revize edilebilir. Aksi halde üretim günden güne daha kötüye gidiyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli çiftçilerimiz daha zor şartlarda görev yapıyor.”

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler