KARAAĞAÇ BİBERİNDE KURUTMA TELAŞI

Edirne’nin ünlü Tava Ciğerinin yanında veriler Tava Ciğer kadar ünlü olan Karaağaç Acı Biberi hasadın ardından kurutulmaya başlandı. Tava Ciğercilerde olduğu kadar biber dizen kadınlarında acı biber telaşı günlerce sürüyor. Yaklaşık 1,5 ayda kuruyan biberler tek tek iplere dizilip, kurutmaya uygun yerlere asılmaya başlandı. Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, Karaağaç’ta tatlı bir telaşın başladığını belirterek, “Bir yıldır beklediğimiz biberler olgunlaştı şimdi ipe diziliyorlar. Kuruduktan sonra Tava Ciğerin yanında damaklara lezzet katacaklar” dedi.

Edirne’nin ünlü Tava Ciğerinin yanında ikram edilen ve Tava Ciğerin olmazsa olması Karaağaç Biberi ipe dizilerek kurutulmaya başlandı.

Geçtiğimiz haftalarda başlayan hasadın ardından, toplanan biberler, kadınlar tarafından tek tek ipe dizilerek kurutulmaya alınıyor. Ata tohumu ve sadece Karaağaç’ta lezzetinin en üst seviyesini yakalayan biberler, özenle kurutuluyor ve bir yıl boyunca Tava Ciğer yemeye gelenlere ikram ediliyor.

Uzun yıllardır biber dizen Sevil Ceylan, Karaağaç Biberinin hasadını her yıl heyecanla beklediğini dile getirerek, “Uzun yıllardır biber dizmeye gelirim. Zor bir iş ama bir o kadar da keyifli. Hem evimize katkıda bulunuyoruz, hem de burada güzel zaman geçiriyoruz. Karaağaç’ın acı biberi sadece burada yetişiyor. Birde Edirneli kadınlar ipe dizerken sevgisini katıyorlar. Yoksa bu acı biber bu kadar lezzetli olur mu?” şeklinde konuştu.


ACI BİBERİN, TATLI TELAŞI BAŞLADI

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, gazetemize yaptığı açıklamada, tava ciğerin yanında ikram edilen ve Türkiye’de sadece Karaağaç Mahallemizde yetişen acı biberin kurutmak için dizim işlemine başlandığını bildirdi. Geçtiğimiz haftalarda yapılan hasadın ardından iplere dizilmeye başlanan biberin, 1,5 aylık kurutma maratonunun ardından gelen konuklara ikram edileceğini de dile getiren Dinar, şunları söyledi:

“Bugünlerde Karaağaç’ta tatlı bir telaş var. Bir yandan hasat devam ediyor. Bir yandan da biber dizme telaşı var. Biber dizmek öyle kolay bir iş değil. Kolay olsa zaten bu kadar kıymetli de olmazdı.

Biberimiz ekildi, büyük emeklerle büyütüldü ve toplandı. Şimdi de biberin son aşaması kurutmaya geçildi. Edirneli kadınlarımız biberleri diziyorlar. Çok ince ve nazik bir iş. Biberin dizilmesinin ardından uygun şartlarda, güneş görmeden kurutulması gerekli. Biber dizimi günlerce devam ediyor. Bu işi yapan insanlar kendilerine buradan ek gelir elde ediyorlar. İnsanlar günün belirli bir bölümünde biber dizerek para kazanıyorlar. Bu bizim içinde bir keyif.”

Karaağaç Biberi dizimi günlerce sürüyor ve kurutması da bir o kadar zahmetli. Bir buçuk aylık bir kurutma işlemi gören biberler, sürekli kontrol ediliyor ve biberlerin hem görüntüleri hem lezzetlerinin tam kıvamında olması sağlanıyor. Gözde Kabasakal

banner8
Haberler