“KAZIK EDİRNE HALKINA MI ATILDI?”

CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, Edirne Valiliği tarafından Meriç Nehri üzerinde elektrik üretilmesi amacıyla yapılan tribünleri taşıyan betonarme bacaların geçtiğimiz günlerde çöktüğünü ileri sürerek , “Bu konu hakkında yetkileri Edirne Halkına gerekli bilgileri vermeye davet ediyoruz” dedi.

CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, Meriç Nehri’ne yapılan elektrik üretilmesi amacıyla yapılan tribünleri taşıyan betonarme bacaların geçtiğimiz günlerde çöktüğünü iddia etti.

Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada Edirne Valiliği tarafından Edirne’nin önünü açan proje olarak lanse edilen Meriç Nehri elektrik üretim tribünleri hakkında önemli iddialarda bulundu. Kahraman, açıklamasında bu yapılan yapının betonarme bacaklarının çöktüğünü ileri sürerek, şunlara yer verdi:

“Edirne Valiliği tarafından Meriç Nehri üzerinde elektrik üretilmesi amacıyla yapılan tribünleri taşıyan betonarme bacaların geçtiğimiz günlerde çöktüğünü öğrenmiş bulunmaktayız. Bu konu hakkında yetkileri Edirne Halkına gerekli bilgileri vermeye davet ediyoruz.

Daha önce gerek sivil toplum kuruluşları tarafından gerekse de ilgili meslek odaları tarafından eleştiri konusu olmuş, çevreye ve Meriç Nehri’ndeki canlı hayatına olumsuz etkileri olacağından olumsuz görüş verilmiş olan bu tribünler Edirne Valiliği’nin ısrarı ile yapılmıştır.

BETON KAZIKLAR ÇAKILMADIĞI İÇİN İLK YAĞIŞTA ÇÖKTÜ

Fakat geçtiğimiz günlerde maalesef bu betonarme bacalar çökmüş ve elektrik üreten tesis kullanılamaz hale gelmiştir. Nehrin debisine ve zemindeki alüvyon yapısına uygun olmayarak üretilen; zemin için uygun beton kazıkların çakılmadığı için ilk yağışta çöken bu tesis sebebiyle uğranılan kamu zararı akla şu soruyu getirmektedir. Meriç Nehri’nin zeminine atılmayan kazıklar Edirne Halkına mı atılıyor?

SORULARIMIZA YANIT BEKLİYORUZ?

Edirne Valiliği’nive yetkilileri aşağıdaki sorularımızın cevaplarını vermeye davet ediyoruz.

1-Meriç Nehri üzerine yapılan bu yapı hangi kurum tarafından, hangi şirkete, hangi usul ile ihale edilmiştir? Bu yapım işi için ne kadar bedel ödenmiştir?

2-Yapılan ve teslim edilen iş İhale şartnamesinde belirtilen esaslara uygun mudur? Bu esaslar Meriç Nehri’nin zemini, debisi ve şehrin yağış ortalamaları dikkate alınarak mı belirlenmiştir? Yapılan işin kabulünü ve teslimini hangi kurum gerçekleştirmiştir? Teslim anında gerekli denetimler yapılmış mıdır?

3-Bu çökme sebebiyle ilgililer hakkında cezai ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Yapı işini alan firma hakkında hukuki müracaatlar yapılmış mıdır?

4-Vatandaşların vergileri ile yapılan bu yapıdan beklenen fayda nedir? Bu aşamaya kadar bu tribünler ne kadar elektrik üretmiştir, üretilen elektrikten gelir elde edilmiş midir, elde edilen gelir nerelere harcanmıştır?

5-  Bu yapının çökmesi ve kullanılamaz hale gelmesi sebebiyle çevreye ve Meriç Nehri’ndeki canlı yaşamına bir tehlike oluşmuş mudur?

Bu soruların cevaplarının ve hukuki ve cezai sürecin takipçisi olacağımızı bildirir; Edirne kamuoyuna saygılarımızı sunarız.”

Gözde Kabasakal

banner8
Haberler