SICAK ÇARPMASINA DİKKAT!

Bugün Edirne’de termometrelerin 42 dereceyi göstermesi bekleniyor. Uzmanlar, son yılların en sıcak gününün yaşanacağı Edirne’de vatandaşları Güneş Çarpmasına karşı uyardı. Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bu günlerde hamilelerin, kronik hastalığı olanların ve yaşlıların mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Özel Trakya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bu günlerde güneş çarpmasına dikkat edilmesi konusunda vatandaşı uyardı.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, aşırı sıcak ve nemli havaya uzun süre maruz kalındığında vücut ısısını düzenleyen termoregülasyon sisteminin bozulduğunu dile getirerek, bu sistemin bozulmasıyla vücut ısısını düzenleyemediğini ifade etti.

Gül, açıklamasına şöyle devam etti:

“Böylece vücut, dış ortama uyum sağlayamıyor ve artık sıcak çarpması denilen sendromun belirtileri ortaya çıkıyor. Bunun ortaya çıkması için en önemli etken yüksek sıcaklık ve yüksek nemin olmasıdır. ikincisi bu yüksek sıcaklık ve neme maruz kalma, üçüncüsü ise yine yüksek sıcaklığı ve yüksek nemli ortamda uzun süreli, belki yoğun fiziksel aktivite yapmak zorunda kalmak, işte bunlar, askerler olur, açık havada çalışan işçiler olabilir.

SICAK ÇARPMASINDA, YAŞ ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

Yaş çok önemli bir faktör. 65 yaş üstü veya küçük çocuklar veya hamileler çok daha fazla sıcak çarpmasına meyilli gruptur. Kronik hastalık dediği Kronik kalp hastalıkları ve solunum sistemine ait kronik hastalığı olanlar, sıcak çarpmasına daha meyillidir. Bir de birtakım ilaçları kullananlar bu çok belki bilinmez ama antidepresan, antibisikotik ilaçlar, antijaminik dediğimiz alerji ilaçlarını kullananlar sistemini etkilediği için bu ilaçlar beyinde sıcak çarpmasına bu ilaçları kullananlar daha yatkın hale gelebiliyor.”

Gül, Sıcak Çarpması belirtilerinin nefes darlığı, solunum bozukluğu, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi ve bulantı-kusma, sersemlik hissi, huysuzluk, sinirlilik, gerginlik olabileceğinin de altını çizdi.

SICAK ÇARPMASINA MARUZ KALAN KİŞİ NE YAPMALI?

Uzman Dr. Gül, sıcak çarpması yaşayan birinin ilk olarak serin bir ortama alınarak, vücudunun soğutulması gerektiğini ifade ederek, sıvı kaybının giderilmesi için takviyenin yapılmasının gerektiğini vurguladı. Gül, sıcak çarpması belirtilerini yaşayan kişinin mutlama bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini de dile getirerek, şunları söyledi:

“Sıcak çarpması yaşayan kişide bulantı kusması çok varsa bulantı ilaçları verilmesi gerekir. İlgili uzmanın ilaç dozlarının ve ilaçlarını yeniden ayarlaması gerekebilir. Kontrol ve gözetim altına alınması gerekebilir. Sıcak çarpması ölümcül seyredebilen ciddi bir durumdur.

Sıcaklık artışının yaşlı ve kronik hastalardaki ölüm riskini yüzde 2 oranında her bir derece artış yüzde 2 ölüm riskinde artışa sebep olabiliyor. O yüzden çok dikkatli olmak gerekir. Hastaların mümkün olduğunca 11.00-17.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalarında fayda var. Dışarı çıkacak olanlar muhakkak şapka, güneş gözlüğü, pamuklu ve açık renkli kıyafetler giymesi gerekiyor. Ayrıca dışarıdayken çok bol miktarda sıvı tüketmesi, yoğun fiziksel aktiviteden kaçınmaları gerekiyor. Uzun süre ayakta durmamaları gerekiyor.”

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler