ESKAD İLK IPA PROJESİ’Nİ UYGULAMAYA BAŞLADI

                Edirne Sınırötesi Kültürleri Araştırma Derneği’nin (ESKAD) Bulgaristan’ın Burgaz şehrinde bulunan ALEF isimli dernekle ortaklaşa INTERREG-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı’na sunduğu ve başarılı bulunarak hibe almaya hak kazandığı, "Efsanelerin Yolu - Sürdürülebilir Kültürel Tarihi Turizmin Geliştirilmesi İçin Yeni Ortaklıklar Kurulması" isimli proje faaliyetleri başladı.

    Bulgaristan’ın Burgaz şehrinde gerçekleştirilen toplantıya ESKAD ve ALEF Yönetim Kurulu üyeleri ile Bulgaristan’daki turizm sektörü temsilcileri ve daha önce çeşitli turizm projeleri ile bonus veren siteler çalışmalar gerçekleştirmiş sivil toplum örgütlerinin proje yöneticileri katıldı.

                Edirne Sınırötesi Kültürleri Araştırma Derneği (ESKAD) Başkanı Ersin Demir, 2013 yılında kurulan derneğin ilk defa böylesine önemli bir projede ortak olarak yeraldığını söyledi. "Efsanelerin Yolu - Sürdürülebilir Kültürel-Tarihi Turizmin Geliştirilmesi İçin Yeni Ortaklıklar Kurulması"isimli projenin temel amacının, bölgedeki kültürel miras alanlarının ve mistik değerlerin farkındalığını yaratmak ve turizmin sürdürülebilirliğine katkı yapmak olduğunu belirten Demir, “Turizmi farklı açılardan ele almak gerekiyor diye düşündük. Bu kapsamda da projemiz için IPA sınırları kapsamındaki bölgelerde efsanevi yerleri keşfetmeyi, bunları anlatmayı ve kamuoyuna farklı açılardan mesaj vermeyi düşündük. Mesela Kırkpınar, mesela Selimiye Camii’ndeki ters lale, Kıyıköy’deki Ayanikola Manastırı, Dupnisa Mağarası, mesela Istranca Dağları’nın muhteşemliği ve Anadolucasino etrafındaki kültürel miras ve antik mistik tarihi alanlar. Bunların içlerinde öyle hikayeler var ki, biz bunları hem görsel, hem de yazılı olarak bu proje kapsamında her iki bölge halkına anlatmayı hedefledik. Buralar için bir çekicilik yaratmayı ve turizme katkı yapmayı amaçlıyoruz.” dedi.

                Projenin uygulama süresinin 1 yıl olduğunu, bu kapsamda Edirne ve Burgaz’da sergi, konser, tiyatro etkinlikleri ve eğitim seminerleri gerçekleştirileceğini, proje kapsamında bir web sayfası hazırlanacağını belirten Demir, Burgaz’da yapılan toplantının, projenin resmi anlamda kamuoyu ile ilk buluşma toplantısı olduğuna da dikkat çekti.

                Burgaz’da gerçekleştirilen toplantıda katılımcılara projenin amacı ve uygulamaları anlatıldı. Daha önceden turizm hedefli IPA projeleri gerçekleştiren çeşitli sivil toplum örgütleri de bu kapsamda yaptıkları faaliyetleri katılımcılarla paylaştı.

                "Efsanelerin Yolu - Sürdürülebilir Kültürel-Tarihi Turizmin Geliştirilmesi İçin Yeni Ortaklıklar Kurulması"isimli proje, sınır bölgelerinde turizm amaçlı kalkınmayı, bölgede efsaneleri ile varolan alanlarıntanıtımını amaçlıyor. Projede, farkındalık artışı, kapasite geliştirme ve ağ olayları aracılığıyla sınır ötesi bölgedeki ziyaretçilerin sayısını artırmak için bu alanları görsel olarak çekici kılacak çalışmalaryer alacak.

               

               

               

banner8
Haberler