İYİ Parti Edirne İl Başkanı Serpil Tütüncü, Ocak ayının Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlendiğini hatırlatarak, erken teşhisin hayat kurtaracağını dile getirdi.
Tütüncü, yaptığı rahim ağzı kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını dile getirerek, “Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere Farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ülkemizde de farkındalık etkinlikleri tüm illerimizde yapılmakta, tarama programlarımız tanıtılarak halkımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışılmaktadır” dedi.
Farkındalık etkinliklerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Tütüncü, açıklamasında şunlara yer verdi:
“Halk bu hastalığı tanıma, korunma ve tedavi açısından bilgilendirilir ve erken teşhisin hayat kurtaracağı bilinci yerleştirilir. Rahim Ağzı kanseri önlenebilir bir kanser türüdür. Erken teşhisle çok yüksek oranda tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalıktan ölen kadınların oranı ülkenin sağlık açısından gelişmişliği ve kadına verdiği önemle orantılıdır.
Rahim ağzı kanseri, her yıl 500 binden fazla kadını etkileyen, kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biridir. Rahim ağzı kanserine neden olduğu bilinen en büyük etken HPV( Human Papilloma Virüstür. HPV cinsel yolla bulaşır. Yetişkinlerin neredeyse tümü hayatı boyunca bir kez olsun bu virüsle tanışacaktır. Virüsle karşılaşıldığında virüs ya bağışıklık sistemi tarafından yok edilir, ya da tedavi ile ortadan kaldırılır. Virüs ortadan kaldırılmazsa rahim ağzındaki hücrelerin içinde tutunur ve bu hücrelerin genetiğini bozarak anormal hücre gelişimlerine neden olurlar ve bu hücreler zamanla kanser hücrelerine dönüşür. Her HPV virüsü alan kanser olacak diye bir kural yoktur. Virüs alındığında da hemen hücresel değişiklikler başlamaz. Virüs alındıktan 10-15 yıl sonra kanser oluşturur o nedenle belirli aralıklarla tarama yapmak hayat kurtarır.
Rahim Ağzı Kanseri Neden Önemli? Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir kanser türüdür. Çünkü aşısı vardır. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde; yüksek oranda tedavi edilebilir bir kanser türüdür.
Belirtileri: Anormal vaginal akıntı, normal adet kanamaları dışında kanamalar, menopozdan sonraki kanamalar, cinsel ilişki sırasında ağrı, bacaklarda şişme, sırt ve karın ağrısı ve karında dolgunluk hissi, yorgunluk.
Risk Faktörleri Nelerdir? HPV virüs enfeksiyonu geçirmek, erken yaşta aktif cinsel yaşama başlama, çok doğum yapmak ve ilk doğumu erken yaşta yapmak, uzun süre oral kontraseptif kullanmak, sigara içmek, bağışıklık sistemi yetersizlikleri, düşük sosyoekonomik durum, dengesiz beslenmedir.
Korunmanın Yolları; HPV aşısı virüsün kanser yapan tiplerine karşı %100’e yakın koruma sağlar. HPV aşısının ikili, dörtlü ve dokuzlu olmak üzere 3 çeşidi vardır. HPV aşısı, çocuklar için cinsiyet farketmeksizin 11-12 (bazı kaynaklara göre 9-14 yaş) yaşında yapılmalıdır. Zamanında aşılanmayan erkek çocukları 45 yaşına kadar aşılanabilir. Kadınlarda yaş için bir üst sınır bulunmaz. HPV aşısı devlet tarafından parasız yapılmalıdır. Aşı takvimine eklenmelidir.
Dörtlü aşı mayada üretildiği için maya alerjişi olan kişilere yapılmamalıdır. İkili aşı latex alerjisi olanlara yapılmamalıdır. Eğer kişinin orta veya ciddi ateşli hastalığı varsa yapılmaz, hastalığın geçmesi beklenir. Düzenli hekim kontrolüne gitmek ve PAP smear testi yaptırmak, cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmak da korunmanın diğer yollarıdır.
Taramalar, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) lerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.”
Gözde Kabasakal