Edirne'de 43 adet su tesisi tamamlandı

DSİ,Edirne iline yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

    Son 15 yılda Edirne'ye yapılan yatırımlarını belirten DSİ Genel Müdürü Murat ACU; Son 15 yılda tamamladığımız tesisler ile Edirne şehir merkezi, Keşan'a bağlı Beğendik, Çamlıca ve Mecidiye beldelerinin içmesuyu ihtiyacını karşıladık. Tamamladığımız tesisler ile 334.000 kişi için yıllık 26,5 milyon m3 içmesuyu sağlıyoruz.
Kayalıköy Barajı içmesuyu isale hattı ile içmesuyu arıtma tesislerini tamamladık. Edirne'nin 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını karşılayacak bu tesislerin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız 29 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirmiştir.
EDİRNE'Yİ BARAJ VE GÖLETLERLE DONATIYORUZ
Son 15 yılda Serhat Şehrimiz Edirne'de 6baraj ve 28 göleti hizmete aldık.  Edirne'nin yıllardır hayalini kurduğu Hamzadere Barajını 2011 yılında hizmete aldık. Barajın su biriktirme hacmi 207 milyon m3'tür. Baraj ile Keşan, İpsala ve Enez ilçelerinde 273.350 dekar (zirai arazi sulamaya açılacak olup, bu arazinin 106.570 dekarı 2016 yılı sonunda hizmete alınmıştır. 2015 yılında hizmete aldığımız Çakmak Barajı Edirne'nin ve ülkemizin önemli barajlarından biridir. Çakmak Barajının su biriktirme hacmi 176 milyon m3'tür.  Baraj ile Uzunköprü, Meriç, Havsa ve Pehlivanköy ilçelerinde bulunan 67 köye ait 522.000 dekar arazinin sulanmasını sağlayacağız. 164.530 dekar alana sahip Çakmak Sulaması 1. Kısmın inşaat çalışmalarına başlanmıştır. 
Edirne'de inşaat çalışmaları devam eden Lalapaşa-1 Barajı, Lalapaşa Büyüköğünlü Barajı ve Lalapaşa Doğanköy Barajının haricinde 6 barajında plan ve proje hazırlıkları devam etmektedir.  Edirne'de değişik safhalarda çalışmaları devam eden 52 gölet işi bulunmaktadır. Bu göletlerin; 28'i tamamlanarak hizmete girdi. 5'i inşaat safhasında, 19'u ise plan ve proje safhasındadır.
EDİRNE'NİN MÜNBİT TOPRAKLARINI SULAMAYA AÇIYORUZ
Ülkemizin ziraat bakımından önemli illerinden Edirne'de son 15 yılda çok önemli sulama tesisleri inşa ettik. Bu sulama projeleri ile 438.330 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Böylece Edirneli çiftçilerimize bereket getirdik, yıllık 196 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 
SULTANKÖY VE YENİKARPUZLU SULAMALARINI EDİRNE'YE KAZANDIRDIK
77.730 dekar araziyi sulayan Sultanköy Sulaması ile 28.680 dekar araziyi sulayan Yenikarpuzlu Sulamalarını hizmete aldık. Bu iki sulama tesisi Edirne için çok önemli tesislerdir.
TAŞKIN KORUMA TESİSLERİYLE HALKIMIZI VE TOPRAĞIMIZI KORUDUK
Edirne'de zirai arazilerin ve vatandaşların zarar görmemesi için çok önemli taşkın koruma tesisleri inşa ettik. Son 15 yılda Edirne ve ilçelerinde inşa ettiğimiz 98 adet taşkın koruma tesisi ile;83 meskûn mahal ve 26.990 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk.  Taşkın koruma çalışmalarımız bununla kalmayacaktır. Edirne'de tehlike arz eden bütün dereleri ıslah etmeye kararlıyız.
EDİRNE'Yİ TAŞKINLARDAN KORUMAYA KARALIYIZ…
Taşkın koruma çalışmalarımız bununla kalmayacaktır. Edirne'de tehlike arz eden bütün dereleri ıslah etmeye kararlıyız. 23 dere ıslah tesisinin inşaat çalışmaları devam etmektedir. 
KANAL EDİRNE PROJESİ
Edirne'yi taşkınlardan koruyacak 50 metre genişliğinde ve 7.800 metre uzunluğundaki Kanal Edirne Projesinde 2017 yılı içerisinde 45 iş makinesiyle kazı çalışmaları aralıksız devam etmiş olup, kanal kazılarının yüzde 99'lik kısmı tamamlanmıştır.
TRAKYA GELİŞİM PROJESİ (TRAGEP
Trakya; Coğrafi ve stratejik konumu, binlerce yıllık tarihi, dev sanayi tesisleri ve geniş zirai arazileri ile büyük bir potansiyele sahiptir. Trakya'da kalkınma ile uyumlu, sosyal ve çevresel gelişmeye, hızlı şehirleşme ve sanayileşmeden kaynaklanan başta su kirliliği olmak üzere problemlerin çözümüne yönelik dev bir proje hayata geçiriyoruz.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illeri ile Çanakkale'nin Trakya'da kalan Gelibolu kısmını kapsayan TRAGEP, bölge kalkınmasının anahtarı olacaktır. 
ERGENE İÇİN ŞAFAK EYLEM PLANINI BAŞLATTIK
Trakya için hayati öneme sahip Ergene Nehri'nin hayata döndürülmesi için 6 Mayıs 2011'de kamuoyuna açıkladığımız Şafak Eylem Planı başlattık.  Ergene Havza Koruma Eylem Planında belirlenen 15 başlık tek tek uygulamaya konulmuş ve havzada dönüşüm başlamıştır. Plan dâhilinde yürüttüğümüz çalışmalarla Ergene Nehri'nin su kalitesinde iyileşme ciddi düzeylere ulaşmış ve kirlilik azalmaya başlamıştır. 
ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİ İNŞA ETTİK
Aslında tamamen belediyelerin kanuni yükümlülüğünde olan atıksu arıtma tesislerinin kurulması görevini DSİ üstlenmiştir. Ergene Havzası'nda son teknolojiye sahip 13 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi inşa ettik. Kırklareli, Pınarhisar, Vize, Saray, Çerkezköy, Çorlu, Muratlı, Lüleburgaz, Hayrabolu, Babaeski, Uzunköprü, Malkara ve son olarak Keşan ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerini Vdcasino tamamlayarak hizmete aldık.
    KEŞAN VE UZUNKÖPRÜ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ HAZIR
    Uzunköprü'nün 1. Kademe 2030 yılı 50.000 nüfusun evsel atık suyunun ileri biyolojik arıtma sonrası Ergene Nehrine deşarj edilmesi sağlanacaktır. Tesisi tamamlayarak hizmete aldık. Keşan Atıksu Arıtma Tesisi ile 2045 yılına kadar Keşan'ın bütün evsel atıksuyu arıtılarak Ergene Havzasına verilecek ve Ergenenin kötü talihi değişecektir. İnşaat çalışmalarını tamamladığımız bu tesisi, 29 Kasım 2017 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Ankara'dan Orman ve Su İşleri Bakanlığının 375 tesisinin toplu açılış merasimi ile hizmete almıştır." dedi.
    ''2017'DE EDİRNE'DE 43ADET SU YAPISINI TAMAMLADIK''
    2017'de Edirne'nin DSİ yatırımlarıyla adeta coştuğunu belirten DSİ Genel Müdürü Murat ACU;'' DSİ olarak 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Edirne ilinde 1 adet Atıksu Arıtma Tesisi, 1 adet İçmesuyu İsale Hattı, 1 adet İçmesuyu Arıtma Tesisi, 6 adet Sulama tesisi, 34 adet taşkın koruma tesisini tamamlanmıştır. 'dedi. Genel Müdür ACU;'' Edirne ilinde tamamlanan sulama tesisleri ile toplam 10 450 dekar zirai arazinin sulanması sulanan alanlardan ülke ekonomisine 2017 yılı birim fiyatları ile 4 180 000 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.' dedi.
    Tamamlanan 34 Adet taşkın koruma tesisi ile Edirne ilinde Uzunköprü, Enez, Keşan, Meriç, İpsala İlçeleri ve Süloğlu, Lalapaşa Beldeleri olmak üzere 2 ilçe, 2 belde, 28 köy ve 8.100 dekar zirai arazilerin taşkın riskinin azaltıldığını belirten DSİ Genel Müdürü Murat ACU;'' Tamamlanan Atıksu Arıtma Tesisi, İçmesuyu İsale Hattı, İçmesuyu Arıtma Tesisi, sulama ve taşkın koruma tesislerinin toplam maliyeti 160 488 018 TL olduğunu belirti.
    DSİ Genel Müdürü Murat ACU;''Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 'dedi.

banner8
Haberler