GÜRKAN, “KIRKPINAR'IN YERİNDE KALMASI GEREKİR”

Uzun yıllardır Edirne Gündeminde olan ama yeniden hortlayan ‘Kırkpınar Er Meydanı yer mi değiştiriyor?’ tartışması bir anda yeniden gündeme geldi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bununla ilgili de benim geçmişte birçok açıklamam vardır, 'Kırkpınar'ın yerinde kalması gerekir, yerinde kalacak' diye. Ama bu benim tek başıma vereceğim bir karar değil” dedi. Başkan Gürkan ayrıca 642’inci Tarihi Kırkpınar yağıl Güreşlerini cumhuriyetin 100. yılına yakışır bir şekilde Sarayiçi’nde yapmaya devam edeceklerini de duyurdu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ara ara hortlayan ‘Kırkpınar’ın Sarayiçinden taşınması’ söylentilerine cevap verdi.

Başkan Gürkan, CHP Edirne İl Başkanlığında İl Başkanı Samet Kahraman ve partililerle yapılan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başkan Gürkan, Er Meydanı’nın Sarayiçinden taşınacağı konusunun yıllardır Edirne'nin gündemine zaman zaman geldiğini ifade ederek, “Bu öyle bir kişinin bir dakikada karar vereceği bir konu değil. 1924 ten bu yana Kırkpınar şu andaki yerinde yapılıyor.  2010 yılında da UNESCO insanlığın somut olmayan kültür mirası listesine girmiş bir gelenekten bahsediyoruz. Yani bu Recep Gürkan'ın da, Milli Saraylar başkanının da hiç kimsenin, tek başıma verebileceğim bir karar değil. Bununla ilgili benim geçmişte de birçok açıklamam vardır. Kırkpınar'ın yerinde kalması gerekir, yerinde kalacak diye ama dediğim gibi bu tek başıma benim vereceğim bir karar değil” dedi.

Milli Saraylar Başkanlığıyla görüşmelerinin olduğunu da dile getiren Başkan Gürkan, şunları söyledi:

“Milli saraylarla basın toplantısının dışında da görüşmelerimiz var şu an için milli sarayların 5 yıllık master planında da böyle bir şey yok. Bu nereden çıktı, kim çıkardı? Nereden icat ediliyor bilmiyorum. Yani hiçbir somut dayanağı olmayan düşüncesi olmayan, hayali olmayan konuları, bazı aklı evveller toplumun gündemine taşıyor. Niye yapıyorlar bilmiyorum. Niçin yapıyorlar bilmiyorum. Amaç ne? Onu da bilmiyorum açıkçası. Şu anda böyle bir şey yok, gündemde yok yani.”

SARAYİÇİ, ATATÜRK’ÜN EDİRNELİLERE BAĞIŞI

Başkan Gürkan, Sarayiçi olarak halkın bildiği alanın yaklaşık yüzde 98’inin Edirne Belediyesine ait bir alan olduğun da sözlerine ekleyerek, şöyle konuştu:

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 1937 geldiğinde, burayı  Edirne belediye meclisi bir kararla Atatürk'e hediye ediyor burasına. Ve Atatürk bu hediyeyi kabul ediyor. Birkaç ay sonra Edirne belediye Meclisi teşekkür ziyaretine gidiyor. Atatürk, Edirne halkının kullanması için Edirne Belediyesine tekrar iade ediyor veya tekrar bağışlıyor. Şimdi böyle bir yerden bahsediyoruz. Evet, sarayı parçası? Ama o alanda Atatürk'ün de bir hatırası var. Buna göre bakıyoruz biz. Şuna açığız, biz orada daha önce bir düzenleme çalışması yapmıştık. Rekreasyon projesi yapmıştık. Kısmen de başlamıştık çalışmaya. Ama sonra dönemin Gençlik Spor Bakanıyla aramızda Kırkpınar güreş alanının yeniden modernize edelim diye bir protokolümüz olmuştu. Yenileme olabilir diye biz o rekreasyon çalışmasının durmuştuk.

SARAYIN HAS BAHÇESİ

Padişahın has bahçesi deyince herkesin aklına muhteşem bir bahçeye geliyor. Düzenlenmiş yürüyüş yolları düzenlenmiş peyzajı düzenlenmiş falan. Adı üzerinde has bahçe doğal bahçe yani dördüncü Mehmet gibi birçok padişah gelip burada avlanırlar. Yani restorasyonu yapılmış, işte bitkisi böceği yolu, peyzajı düzenlenmiş bir yerde avlanabilir misiniz? Yani doğal bir bahçe orası. İngiliz bahçeleri gibi Fransız bahçeleri gibi düzenlenmiş falan bir bahçe değil orası. Has bahçe adı üzerinde o yüzden yani vatandaşlarımızın kafasında ki bu kavram kargaşasını düzeltmek isterim. Bizim şu anda günde. Böyle bir şey olmadığı için bir çalışmamız yok. Bu yıl yine 662 40 yılı, cumhuriyetin 100. Yılına yakışır bir şekilde orada yapmaya devam edeceğiz.”

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler